SRBI I MAĐARI ODLUČNO PROTIV BUGARSKOG REKETA: Ministri Mali i Sijarto oštro reagovali na uvođenje drastičnih taksa za tranzit ruskog gasa

E. B. T.

19. 10. 2023. u 12:45

ODLUKA Bugarske da uvede porez na ruski gas, koji se isporučuje preko nje­ne teritorije, korak je usmeren protiv Mađar­ske i Srbije. Ova no­va bugarska regulativa ugrožava bezbedno snab­devanje energijom u te dve zemlje. To su u zajednič­kom saopštenju istakli potpredsednik srpske Vlade i ministar fi­nansija Siniša Mali i mađarski ministar trgo­vine Peter Sijarto.

СРБИ И МАЂАРИ ОДЛУЧНО ПРОТИВ БУГАРСКОГ РЕКЕТА: Министри Мали и Сијарто оштро реаговали на увођење драстичних такса за транзит руског гаса

Siniša Mali i Peter Sijarto, Foto AP

- Evropska unija nije uvela sankcije na ispo­ruke prirodnog gasa iz Rusije, te je argumenta­cija bugarskog premije­ra u potpunosti netačna - ističe se u saopštenju. - Ova odluka podriva evropsku solidarnost i ugrožava energetsku bezbednost, kako zemlje članice Evropske unije, tako i zemlje kandidata. Mađarska i Srbija će usaglasiti svoje stavove i na adekvatan način od­govoriti na ovu kontro­verznu odluku Bugarske.

Bugarska je uvela novu, ogromnu taksu za prenos i tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije, odnosno gasovodom "Tur­ski tok", kojim plavo go­rivo stiže u našu zemlju i Mađarsku. Za isporuku jednog megavat-sata, što je oko 100 kubnih meta­ra, naš sused je propisao naknadu od 20 leva, od­nosno od 10,2 evra. Kako je ranije izjavio Vučić, to bi Srbiji drastično podiglo cenu gasa za do­datnih 100 evra za 1.000 kubika. U Ministarstvu energetike su istakli da će država učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni.

Prema rečima Voji­slava Vuletića, predsed­nik Skupštine Udruže­nja za gas Srbije, odluka Bugarske je politička.

- Neko je tražio od njih da donesu tu odluku - ka­že Vuletić. - Kao što su Amerikanci uništili "Južni tok", sada opet pokušavaju da prave pro­bleme. Pitanje je da li će to uopšte moći da se re­alizuje. Postoje dugoroč­ni ugovori, koji mogu da se menjaju samo pod uslo­vima koji su definisa­ni u samom ugovoru, a ne odlukom parlamenta. Mi imamo ugovor sa "Gaspro­mom" koliko plaćamo gas. Tranzitnu taksu ne bi trebalo mi da plaća­mo, nego ruska strana.

Siniša Mali i Peter Sijarto, Foto AP

Kako bugarski mediji prenose, nova naknada za "Turski tok" je sedam do osam puta veća od sada­šnje. Ta zemlja očekuje da bi na taj način mogla da obezbedi 1,2 milijarde evra godišnje. Prema sa­znanjima lista "Kapital", taksa je uvedena na insi­stiranje Ministarstva finansija, odnosno mi­nistra Asena Vasileva, ali su je odobrili svi u vladajućoj većini. Oni prenose i ocenu direk­tora u Centru za prouča­vanje demokratije Mar­tina Vladimirova, koji smatra da odluka deluje prilično kontroverzno, jer se zapravo radi o na­metanju dodatne dažbine koju nije odobrila EU u celini.

- Mi kao država čla­nica nemamo pravo da namećemo takve dodatne uvozne naknade - kaže Vladimirov. - S druge strane, dodatno opore­zivanje tranzita krši ugovor o komercijalnom prenosu sa "Gaspromom" i MET-om, koji je zaključen dugoročno po određenoj ceni. Vlada se, verovatno, nada da se, pošto je reč o akciji protiv "Gasproma" i Rusije, Evropska ko­misija neće protiviti, a "Gasprom" se neće usu­diti da zaustavi tranzit kao kontrameru, kako ne bi ugrozio sporazume sa Srbijom i Mađarskom za snabdevanje gasom.

Juče su stigla uvera­vanja bugarskog ministra Vasileva da gas za potro­šače u te dve zemlje neće poskupeti.

- Namet je u potpunosti u skladu sa ciljevima EU o smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva - rekao je Vasilev. - Po­što je većina "Gaspro­movih" ugovora određena na mestu isporuke, malo je verovatno da će namet uticati na cene gasa, on će samo smanjiti "Ga­spromov" profit.

Kako "Kapital" navo­di, učesnici na tržištu gasa komentarišu da bi ta mera mogla da skine Bugarsku sa karte gasa kao tranzitne zemlje, kao i da ova naknada zapravo koristi LNG projektima u Grčkoj i obilaznim pu­tevima ka srednjoj Evro­pi, preko Makedonije i Albanije.

Vučić: Skladišta dupke puna

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić juče je ukazao da je sada potrebno da se obrati pažnja na rešavanje problema, odnosno na podizanje takse za ruski gas.

- Mi i Mađari smo reagovali zajedničkim saopštenjem, Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili - rekao je Vučić. - Čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače. Imamo re­zerve gasa 700 miliona kubnih metara. Ako nam neko zavrne dotok gasa onda smo opet u problemu. Ali, bolje smo se spremili nego većina drugih. Imamo podatke koliki su njihovi skladištni kapaciteti u Evropi popu­njeni, naši su u zemlji popunjeni 100 odsto i gotovo 100 odsto onoga što smo iznajmili u Mađarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo