LJUTENICI ČUVAJU POREKLO: Posle roštilj mesa, ajvara i sprže Leskovac zaštitio još jedan specijalitet
SERTIFIKAT Zavoda za intelektualnu svojinu zaštićeno je geografsko poreklo još jednog od gastronomskih brendova grada na Veternici.
Leskovac je, posle roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovao oznaku geografskog porekla za autohtoni prehrambeni proizvod pod imenom "leskovačka ljutenica", koja se dobija tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike, odgovarajućih sorti i kvaliteta.
Znak zaštite geografskog porekla koja im otvara put ka domaćim i stranim kupcima, u Srbiji nosi oko 80 proizvoda. Proizvođačima tih brendova koji čuvaju nacionalni identitet i tradiciju naroda, taj sertifikat garantuje veću zaradu i šansu da se izbore za svoje mesto na tržištu.
Ovaj specijalitet, koji se priprema isključivo u Jablaničkom okrugu i neizostavan je na trpezi tokom zime, dobija se tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike. To je proizvod guste, mazive, homogene strukture sa vidljivim komadima paprike... Ljutenica je umereno slana, prijatne ljutine i ima izbalansiran odnos kiseline i šećera.
Na zaštiti geografskog porekla još jednog od svojih specijaliteta Leskovac je radio pune dve godine, a prijavu za priznanje imena porekla podnelo je Udruženje "Leskovački ajvar", uz podršku Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.
- Drago mi je što su važnost ovog posla prepoznali i proizvođači. Ovo nije poslednji brend sa prefiksom "leskovački" koji bi trebalo da bude zaštićen, i radimo da sledeći proizvod bude "leskovačka mućkalica" - kazao je Goran Jović, predsednik ove komore.
- Leskovac je poznat kao grad dobre hrane i visoko je pozicioniran na mapi gastronomskih centara, ne samo Srbije, već i celog regiona. Zato smo intenzivno radili na brendiranju proizvoda na koje smo ponosni - zaključio je Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca.
Hrana koja budi sva čula
"LESKOVAČKA ljutenica" je poznata kao hrana koja otvara apetit i budi sva čula. U elaboratu se, pored ostalog, navodi da sadrži oko 80 odsto paradajza, sorte "volovsko srce", do 10 odsto ljute paprike, "džinke" odnosno "plamene", jestivo ulje, so, šećer, vinsko sirće, beli luk, peršun i biber.
(MAPA) OVOG DATUMA STIŽE PRAVA ZIMA I NAJHLADNIJI PERIOD! Ivan Ristić za "Novosti" otkriva: Biće još snega, dolazi hladan arktički vazduh
CELA Srbija okovana je snegom, a meteorolog Ivan Ristić za "Novosti" kaže da nas tek očekuje prava zima.
24. 12. 2024. u 14:46
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
STIŽE POLITIČKI POTRES? Evo ko vodi u anketama za novog nemačkog kancelara
ALIS Vajdel, liderka desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), prema poslednjim anketama, preuzela je vođstvo ispred Fridriha Merca, lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU).
24. 12. 2024. u 12:17
Komentari (0)