SVE JE SPREMNO: Sutra počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, predsednik Vučić predstavljaće našu zemlju

Novosti online

14. 01. 2024. u 09:23

U PONEDELjAK 15. januara 2024, obeležava se još jedan - 54. po redu Svetski ekonomski forum u Davosu. Događaj će, tradicionalno, okupiti poznate biznismene, direktore i predstavnike vlada širom sveta, a našu zemlju predstavljaće predsednik, Aleksandar Vučić.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО: Сутра почиње Светски економски форум у Давосу, председник Вучић представљаће нашу земљу

Foto: Tanjug/AP

Forum će, dakle, trajati od 15. do 19. januara, a kao i prošle godine - glavna tema vezana je za klimatske promene. U 2024. najviše će biti reči o tome šta lideri mogu da učine u pogledu CO2 neutralnosti. Takođe, govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

Foto: Tanjug/AP

- Evropa doživljava najtoplije januarske dane ikada zabeležene, a zajednice širom sveta bore se sa ekstremnim vremenskim prilikama koje je pojačala klimatska kriza - rekla je Klara Marija Šenk, aktivistkinja ekološke grupe Greinpis Internešnl, u izjavi uoči konferencije.

- U međuvremenu, bogata i moćna grupa u Davos stiže u ultra-zagađujućim, društveno nepravednim privatnim avionima, da razgovara o klimi i nejednakosti iza zatvorenih vrata - dodala je.

Dakle, čini se da će lideri biti na izazovu da "rasvetle" i svoje odluke i navike u životu, uključujući davanje doprinosa zagađenju kroz velelepna plovila, avione, imovinu itd.

Recimo, nedavno se u žiži javnosti našao Džef Bezos zbog svoje impresivne jahte.

Zašto se toliko potenciraju privatni avioni?

Zato što važe za najveće zagađivače u današnjem transportu, piše Foks Njuz. Naime, 10 puta su karbon-invanzivniji od komercijalnih letelica i čak 50 puta u odnosu na vozove, prema podacima iz 2021. godine.

(Telegraf Biznis)

BONUS VIDEO: AU, BRATE, NE MOGU DA TI PRIČAM: Pitali smo vas koji vam je bio najluđi provod za NG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (28)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!