BLUMBERG TVRDI: Ekonomisti ne očekuju smanjenje kamatnih stopa u SAD pre decembra

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 20:21

VODEĆI ekonomski stratezi u kompanijama Dojče bank i Bank of Amerika sada predviđaju da će američke Federalne rezerve (Fed) ublažiti ekonomsku politiku u SAD samo jednom ove godine i to u decembru, objavio je danas Blumberg.

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Економисти не очекују смањење каматних стопа у САД пре децембра

Foto Shutterstock

To je manje prethodnih prognoza obe kompanije, jer su ranije očekivale da bi Fed mogao od juna smanjuje kamatne stope, koje se već duže vreme kreću između 5,25 i 5,5 odsto.

Ovi ekonomisti pridružili su se sve većem broju prognostičara koji ne očekuju smanjenje kamatnih stopa, nakon što je indeks potrošačkih cena rastao bržim od očekivanog treći mesec zaredom.

Blumberg navodi da su to sve učestaliji stavovi na Volstritu, pošto su jučerašnji podaci o inflaciji učvrstili uverenje da će Fed ostati pri aktuelnoj ekonomskoj politici.

Prema tim tumačenjima, tako bi trebalo da bude sve dok se ne vide znakovi da se povećanje potrošačkih cena približava svom godišnjem cilju od dva odsto.

Majkl Gepen i njegov tim iz kompanije Bank of Amerika danas su napisali da "ubrzanje inflacije ove godine otežava mogućnost smanjenja stope pre decembra".

Metju Luceti i ekonomski tim iz Dojče banke očekuju da će "Fed dva puta smanjiti stope u prvoj polovini 2025, a zatim pauzirati do 2026".

Nasuprot tome, Bank of Amerika i dalje očekuje da će američka centralna banka smanjiti troškove zaduživanja četiri puta u 2025. i još dva puta u 2026.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)