STROGI SAOBRAĆAJNI PROPISI NA OMILJENOJ DESTINACIJI ZA LETOVANJE MEĐU SRPSKIM TURISTIMA: Grci skidaju tablice zbog lošeg parkiranja

G. V.

12. 04. 2024. u 18:09

SAOBRAĆAJNI propisi jednako važe za Grke i za strance. U ovoj državi i dalje je na snazi ovlašćenje policiji da skida registarske tablice usled nepropisnog parkiranja. Za ozbiljne prekršaje, oduzimaju se i dozvole. Stoga, turisti treba da se pričuvaju i ovog visokog troška, koji ih neće zaobići ukoliko se neodgovorno ponašaju. A na sve već podignute cene smeštaja, hrane i boravišnih taksi, kazneni namet samo će pokvariti odmor.

СТРОГИ САОБРАЋАЈНИ ПРОПИСИ НА ОМИЉЕНОЈ ДЕСТИНАЦИЈИ ЗА ЛЕТОВАЊЕ МЕЂУ СРПСКИМ ТУРИСТИМА: Грци скидају таблице због лошег паркирања

Foto A. Stevanović

Manjak parking mesta veliki je problem turističkih centara koji nije zaobišao ni Grčku. U jeku sezone, tokom jula i avgusta posebno je izazovno pronaći propisno stajalište za automobil. Neretko se bira prvo slobodno mesto, koje je često zabranjeno. A to grčki saobraćajci ne praštaju. Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandra Seničića, oduzimanje tablica je legitimno odavno i nema naznake da se propisi ublaže.

- Osim privremenog oduzimanja registarskih tablica, za ektremne saobraćajne prekršaje, oduzimaju se i vozačke dozvole - kaže Seničić. - Dogovor sa nadležnima u Grčkoj je da se tablice odmah vrate vlasniku vozila, uz dokaz o plaćenoj kazni. U slučajevima ozbiljnijih prekršaja ne možemo ništa, jer zakon važi i za građane Grčke i za strance, a oni ne žele da menjaju propise bez obzira ko je pogrešio.

Ko se bahato ponaša u svojoj zemlji, pokušaće iste trikove i u tuđoj. Naročito kada je reč o nepropisnom parkiranju. Kod Grka to ne prolazi, i, kako kaže Seničić, treba da se snose posledice za neodgovornost. Pravnu pomoć pružaju u Ambasadi Srbije u Atini i Konzulatu u Solunu.

Bez dokumenata i do 30 dana

PREMA grčkom zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10, 20 ili 30 dana. Nekada su komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih ne vrate narednih 30 dana. Nakon što istekne to vreme, policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na adresu u Srbiji.

Kako prenosi portal "Grčka info", najčešći kažnjivi slučajevi su kada vozači zatvore prilaz drugim kolima, autobusima, supermarketu, hotelu ili privatnoj kući. Nekada zagrade prilaz poštama, bankama i ostalim javnim objektima, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi.

- Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka letovanja i velikih dodatnih troškova. Zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i bezbedno parkirati vaš automobil. Ukoliko letovalište nema besplatan parking pitajte vlasnike smeštaja ili predstavnika agencije da vas upute gde postoji parking koji se plaća - savetuju na pomenutom sajtu.

Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj lokalnoj pošti. Prilikom preuzimanja tablica u nadležnoj policijskoj stanici, turisti sa sobom treba da imaju papirić koji mu je policajac ostavio na šoferšajbni i dokaz o plaćenoj kazni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove