NA METI PRESTUPNIKA SKORO SVI DELOVI AUTOMOBILA: Ukradeni farovi vrede hiljade evra

G. V.

24. 06. 2024. u 14:14

SKORO svi delovi automobila na crnom tržištu mogu da se prodaju za pozamašne svote novca, zbog čega su četvorotočkaši često na meti lopova. Poslednja istraživanja pokazala su da kradljivci najčešće skidaju retrovizore sa novijih kola, farove, pa čak i registarske tablice. Što je noviji model vozila, to je više para u igri.

НА МЕТИ ПРЕСТУПНИКА СКОРО СВИ ДЕЛОВИ АУТОМОБИЛА: Украдени фарови вреде хиљаде евра

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima stručnjaka kompanije za podatke o automobilima Matasa Buzelisa, a kako prenosi portal CarVertical, lopove zanimaju svi delovi - od katalizatora do točkova. Bočna ogledala na modelima više klase mogu koštati i nekoliko stotina evra. Ukradena stakla se lako se prodaju "ispod radara", pošto često u manjim saobraćajnim nezgodama upravo ona stradaju.

- U zavisnosti od modela automobila, cena farova dostiže i nekoliko hiljada evra - navodi Buzelis. - Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih delova, lak plen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svetla i drugi delovi ne završavaju samo na oglasnim portalima, već se često prebacuju u inostranstvo.

Ukradene registarske tablice iskorišćavaju se za druga vozila, koja se koriste za kriminalne aktivnosti. Prestupnici koriste ovu taktiku za izbegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije. Unutrašnji delovi automobila su, takođe, popularni među lopovima, iako se ređe kradu od svetala ili ogledala.

- Na meti lopova su obično paneli luksuznijih automobila, koji se kasnije prevoze u inostranstvo ili prodaju radi ugradnje u oštećena vozila. Auto na dizalicama ili ciglama "neprolazni je klasik" među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvetljenim mestima. Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih - otkriva stručnjak.

Saveti

NAJPOUZDANIJI način da se izbegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korišćenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima - savetuje Buzelis. - Popularni modeli višeg ranga često su na meti kriminalaca, tako da treba voditi računa o mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici posle noćne posete lopova mogu dostići i desetine hiljada evra.

Kako navodi Buzelis, katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj ceni kod trgovaca otpadnim metalima. Njihovom prodajom lopovi mogu da ostvare zaradu od barem nekoliko stotina evra.

- Vlasnici "tojota" i "leksuz" vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. A pošto ove marke proizvode hibride, njihovi katalizatori su obično u boljem stanju nego kod automobila na benzin - rekao je Buzelis.

U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen. Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu retkost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd