SRBIJA PREDSEDAVA TRANSPORTNOM ZAJEDNICOM: Vesić - Daćemo sve od sebe da pokrene nove projekte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 07. 2024. u 20:04

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas, na svečanom prijemu u Beogradu povodom obeležavanja petogodišnjice od stupanja na snagu Ugovora o osnivanju Transportne zajednice i početka predsedavanje Srbije Upravnim odborom te zajednice, da će naša zemlja dati sve od sebe da pokrene nove procese i projekte u transportnoj zajednici, kako bi sve zemlje regiona postale članice EU.

СРБИЈА ПРЕДСЕДАВА ТРАНСПОРТНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ: Весић - Даћемо све од себе да покрене нове пројекте

Foto Tanjug

Vesić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti, navodeći da Srbiju u narednoj godini očekuje dosta zajedničkog posla na povezivanju regiona sa Evropskom unijom.

-Ovo povezivanje se ogleda, kako u zajedničkim projektima u oblasti saobraćaja, drumske, železničke i vodne infrastrukture, tako i u zajedničkim naporima da reforme u procesu pristupanja Evropskoj uniji sprovedemo što brže i efikasnije, rekao je Vesić.

Naveo je da je Srbija ponosna što je članica transportne zajednice jer je ona dobar regionalni okvir za koordinaciju i planiranje saobraćajnih projekata i naveo da će naša zemlja dati poseban doprinos da pokrene nove procese i projekte u transportnoj zajednice, kako bi se ostvarilo da sve zemlje regiona budu članice EU.

On je naveo da se čak 25 pošto svih propisa koje Srbija treba da uskladi sa Evropskom unijom tiču sektora transporta te da je ponosan što je naša zemlja lider u regionu kada je reč o usvajanju pravnih tekovina Evropske unije u toj oblasti.

-Kada sam postao ministar, jedan od ključnih prioriteta koje sam postavio jeste usvajanje svih zakona kojima se stvaraju uslovi da klaster u kome su pregovaračka poglavlja 14 - Transport i 21 -Transevropske mreže, a koji je otvoren krajem 2021. godine, bude što pre zatvoren. Mislim da smo mnogo uradili tokom prošle godine, a sa onim što nas čeka ove godine mislim da ćemo taj cilj moći da dostignemo, naveo je Vesić.

Ministar je ukazao da je Srbija uradila ogroman posao u prethodnih godinu dana, usvajanjem velikog broja zakona, pre svega iz oblasti železničkog saobraćaja, kojima se dodatno uskladila sa Evropskom unijom.

-Do kraja ove kalendarske godine, očekuje nas usvajanje čak devet novih zakona sa evropske agende, među kojima su i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, izmene i dopune više zakona u oblasti vazdušnog saobraćaja, istraživanju nesreća u vazdušnom, vodnom i železničkom saobraćaju, ali i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putevima, kao i Zakon o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva, rekao je Vesić.

On je izrazio očekivanje da će ti koraci, koje će Srbija preduzeti, biti jasno prepoznati u godišnjem izveštaju o napretku, koji Evropska komisija objavljuje na jesen.

Vesić je istakao i da se usklađivanje sa evropskim standardima ogleda se i u sprovođenju infrastrukturnih projekata, koji imaju izražen regionalni karakter i predstavljaju fizičku vezu regiona i Evropske unije.

-Zato sam posebno zadovoljan jer smo potpisali Memorandum sa Vladom Severne Makedonije, o izgradnji brze pruge do Skoplja, kako bismo ceo region povezali duž izuzetno važnog koridora koji spaja luku Pirej, preko Soluna, Skoplja, Niša, Beograda, do Budimpešte ka Zapadnoj Evropi, rekao je Vesić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)