AFRIKA SE OKREĆE ZLATU: Sačuvati valutu i odbraniti se od dolara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 00:33

SVE više afričkih zemalja, pre svega Nigerija, Uganda, Zimbabve i Madagaskar, okreću se zlatu da bi zaštitile svoje valute, odnosno preuzele su mere da povećaju zlatne rezerve, vrate svoje zlato kući, pa čak i vežu sopstvene valute za ovaj vredni metal, prenosi portal "Mani metal".

АФРИКА СЕ ОКРЕЋЕ ЗЛАТУ: Сачувати валуту и одбранити се од долара

Foto: Depositphotos

Južni Sudan je poslednji u nizu imajući u vidu da je prošlog vikenda guverner tamošnje centralne banke saopštio da zemlja planira da proširi zlatne rezerve, te da s tim u vezi proučava pozitivne primere država koje su već krenule tim putem.

Na ovu temu se oglasila i centralna banka Ugande – najavila je program kupovine zlata od lokalnih rudnika kako bi se osigurala od rizika na međunarodnom finansijskom tržištu.

U junu je Tanzanija objavila plan da potroši 400 miliona dolara na šest tona zlata, a ministar finansija Mvigulu Nčemba izdao je direktivu o suzbijanju široke upotrebe američkog dolara u zemlji.

Nigerija povećava svoje rezerve zlata tako što isto kupuje iz lokalnih izvora, dok centralna banka radi na tome da vrati svoje zlato u zemlju "kako bi ublažila rizike povezane sa slabljenjem američke ekonomije".

-Ekonomski pokazatelji kao što su rastuća inflacija, eskalacija nivoa duga i geopolitičke tenzije izazvali su strahove među nigerijskim političarima u vezi sa stabilnošću finansijskog sistema SAD, navodi "Mani metal".

Madagaskar je još prošle godine sproveo program kupovine domaćeg zlata a pošto je pao prihod od izvoza vanile.

Zimbabve je ove godine svoju valutu "zaštitio" zlatom – zimbabveanski dolar je zamenjen zimbabveanskim zlatom. Novu valutu podržava pre svega zlato, ali i druge devizne rezerve uključujući američke dolare.

Primer Zimbabvea slediće i potpredsednik Gane i predsednički kandidat Mahamudu Bavimija ukoliko pobedi na izborima.

Kako konstatuje portal, sve ovo je posledica brojnih rizika vezanih za američku valutu, uključujući veliku potrošnju SAD, ali i sve veći američki dug.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone