BUKTI „RAT“ AMERIKE I KINE: Vašington koristi pravila iz Hladnog rata kako bi sprečio Peking da stigne do čipova

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 18:11

SAD planiraju da prošire pravilo iz doba Hladnog rata kako bi sprečile Kinu da dođe do specijalnih mašina za proizvodnju čipova i vrhunske čipove iz zemalja poput Izraela, Singapura, Malezije i Tajvana.

БУКТИ „РАТ“ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Вашингтон користи правила из Хладног рата како би спречио Пекинг да стигне до чипова

Foto Tanjug/AP

Bajdenova administracija će do kraja ovog meseca proširiti pokrivanje svog Pravila o direktnim stranim proizvodima (FDPR), koje je prvi put uvedeno 1959. kako bi se kontrolisala trgovina američkim tehnologijama, preneo je Rojters u sredu.

Međutim, američki saveznici koji proizvode čipove i mašine za proizvodnju čipova, poput Japana, Holandije i Južne Koreje, neće biti pogođeni promenom, navodi se u istom tekstu, prenosi "Ejža tajms".

Bajdenova administracija takođe može da koristi FDPR da spreči Kinu da dođe do čipova sa memorijom visokopropusnog opsega (HBM) koje proizvode "SK Hiniks" i "Samsung elektroniks" i opremu koja može da napravi te čipove, izvestio je "Blumberg", pozivajući se na sopstvene izvore.

U izveštaju se navodi da će novi FDPR, ako bude usvojen, blokirati isporuku HBM2 i naprednijih čipova, uključujući HBM3 i HBM3E, koji se svi mogu koristiti kao akceleratori veštačke inteligencije (AI).

Rečeno je da američka kompanija "Mikron tehnolodži" takođe proizvodi HBM čipove, ali na nju neće uticati novo pravilo jer je ta kompanija obustavila prodaju svojih proizvoda Kini nakon što je 2023. njenim memorijskim čipovima zabranjeno da se koriste u kritičnoj infrastrukturi zemlje.

-Obuzdavanje i praćenje Kine neće zaustaviti njen razvoj, već će je samo učiniti još odlučnijom i sposobnijom u jačanju sopstvene snage u tehnologiji i inovacijama, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na brifingu za medije u sredu.

On je dodao da se nada da će se "relevantne zemlje čvrsto odupreti prinudi i zajednički podržavati pravičan i otvoren međunarodni trgovinski poredak kako bi zaštitile svoje dugoročne interese".

Rojters je takođe izvestio da SAD planiraju da dodaju oko 120 entiteta na svoju listu za restrikciju trgovine. Ovi entiteti uključuju šest proizvođača čipova i njihove dobavljače hardvera i softvera.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo