DVE ANTIMONOPOLSKE ISTRAGE PROTIV KOMPANIJE NVIDIA: Ministarstvo pravde SAD ispituje poslovanje vezano za čipove za veštačku inteligenciju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 22:45

AMERIČKO Ministarstvo pravde (DOJ) pokrenulo je dve odvojene antimonopolske istrage protiv firme Nvidia, poznate po proizvodnji najnaprednijih AI čipova.

ДВЕ АНТИМОНОПОЛСКЕ ИСТРАГЕ ПРОТИВ КОМПАНИЈЕ НВИДИА: Министарство правде САД испитује пословање везано за чипове за вештачку интелигенцију

Foto Shutterstock

Prva istraga će ispitati okolnosti pod kojima je Nvidia kupila izraelski startap za razvoj veštačke inteligencije Run:ai po ceni od 700 miliona dolara, prenosi Politiko.

Druga istraga treba da proceni da li je Nvidia zloupotrebila svoju poziciju na tržištu AI čipova kako bi obeshrabrila kupce da koriste konkurentske proizvode.

Pojavile su se tvrdnje da Nvidia vrši pritisak na dobavljače da kupuju njene proizvode i podiže cene svoje mrežne opreme ako se kupac odluči za čipove konkurentskih kompanija AMD i Intel, prenosi portal Verdž.

Procenjuje se da Nvidia kontroliše između 70 i 95 odsto tržišta čipova potrebnih za obuku AI modela.

Rojters je nedavno objavio da bi Nvidia uskoro mogla da se suoči sa antimonopolskim optužbama u Francuskoj zbog navodnog kršenja pravila tržišne konkurencije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)