PRETILI NAM KOLAPS SVETSKIH BERZI? Scenario "crnog ponedeljka" se ponavlja, ova zemalja je glavni krivac

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 18:00

JAPANSKO berzansko tržište danas je doživelo jedan od najvećih padova u svojoj istoriji – na kraju trgovanja indeks Nikei pao je za 13,47 odsto na 31.078 poena. To je povuklo sa sobom talas pada berzi i u drugim zemljama širom sveta.

ПРЕТИЛИ НАМ КОЛАПС СВЕТСКИХ БЕРЗИ? Сценарио црног понедељка се понавља, ова земаља је главни кривац

Foto Pixabay free images

Ponedeljak je za investitore počeo padom na gotovo svim azijskim berzama: najveći kolaps zabeležen je u Japanu, gde je indeks Nikei 225 pao za 13,47%. Indeks Šangajske berze pao je za 1,54%, južnokorejske berze za 8,77%, a istanbulske berze za 6,7%. Indeks MSCI Singapur je opao za 2,9%, a hongkoški Hang Seng za 1,6%. Zatim se kolaps proširio na Evropu, gde je evropski indeks STOKS 600 pao za 2,3%, a londonski FTSE 100 za 2,4%.

I američki berzanski indeksi počeli su nedelju sa primetnim padom, pokazuju podaci o trgovanju. Tako je u 16.51 po moskovskom vremenu industrijski indeks Dau Džons pao za 2,37 odsto na 38.795,35 poena, NASDAK indeks visokotehnoloških kompanija pao je za 3,82 odsto na 16.135,01 poen, a indeks širokog tržišta S&P 500 pao je za 2,91 odsto, na 6716 bodova.

Prema mišljenju analitičara, okidač za trenutni kolaps japanske berze mogao bi da bude izveštaj o zapošljavanju koji je u petak objavljen u SAD, a koji je toliko ispod očekivanja da je bukvalno izazvao šok na tržištima. Eksperti ističu da je jedan od negativnih faktora koji je uticao na berzu i strah od recesije u SAD.

SITUACIJA NA AZIJSKIM I ISTOČNIM BERZAMA

- Pad ključnog indeksa tokijske berze Nikei oborio je antirekord „crnog ponedeljka“ iz 1987. godine za više od 160 poena. Tada je sunovrat industrijskog indeksa Dau Džonsa poljuljao berze ne samo u SAD, nego i u Australiji, Kini, Japanu i Velikoj Britaniji.

- Na tajvanskoj berzi TAIEKS osnovni indeks je pao za 8,35 odsto, što je zabeleženo prvi put od aprila 2024. godine.

- Na istanbulskoj berzi trgovanje je danas obustavljeno. Njen indeks je nakon otvaranja pao ispod 6,72 odsto.

KRIPTOVALUTE

- Kurs najpopularnije kriptovalute, bitkorina, pao je za 15 odsto, a kriptovaluta TON, povezana sa Telegramom, za više od 16 odsto. Brojne druge velike kriptovalute takođe beleže pad cene.

SVETSKA EKONOMIJA

- Broj prijava bankrota u SAD dostigao je vrhunac u poslednjih 12 godina, javlja agencija „Blumberg“. Cena nafte Brent na londonskoj berzi ICE pala je ispod 76 dolara za barel prvi put od 9. januara.

- Akcije najveće IT kompanije NVIDIA pale su za 14 odsto na vanberzanskom tržištu.

ŠTA JE UZROK?

- Američka ekonomija mogla bi da uspori zbog prognoza da će stopa nezaposlenosti porasti za 4,3 odsto. Prema mišljenju analitičara finansijske institucije „Goldman saks“, postoji 25 odsto verovatnoće da će u narednoj godini nastupiti recesija, dok „JPMorgan“ smatra da je verovatnoća za takav razvoj događaja čak 50 odsto.

- Opasnost po tržište predstavljaju i prevelika očekivanja od tehnologija veštačke inteligencije, piše „Ekonomist“. Ukoliko digitalni giganti poput „Epla“, „Amazona“ ili „Majkrosofta“ smanje ulaganja u tom pravcu, na udaru će se naći proizvođači čipova.

- Najbrže jačanje jena u poslednjih 20 godina moglo bi da ugrozi brojne japanske korporacije koje imaju prihod od spoljne trgovine u stranoj valuti.

 

ŠTA KAŽU EKSPERTI?

- Analitičari kompanije „Anderida fajnenšal grup“ podsećaju da je ekonomija Japana orijentisana na izvoz.

-Kada govorimo o takvim padovima berze, ne možemo da navedemo jedan uzrok – tu je ulogu odigrala kombinacija faktora. Kao prvo, Banka Japana je podigla kamatne stope, što je propraćeno oštrim komentarima u svetlu visoke inflacije. Drugo, rast kursa jena, koji je za nekoliko dana pao za 12 jedinica u odnosu na dolar, pogodio je izvoznike, navode stručnjaci.

- Finansijski analitičar operatera „Bit river“ Vladislav Antonov rekao je za RT da je kriza izazvana objavljivanjem nejasnih podataka o tržištu rada u SAD.

-Dalja dinamika kriptovaluta zavisiće od razvoja situacije na tradicionalnim finansijskim tržištima i delovanje regulatora. Potrebno je nekoliko dana da se shvati koliko je sve loše, rekao je on.

- Član nadzornog odbora finansijskih analitičara i menadžera rizika Aleksandar Razuvajev smatra da bi situacija mogla da dovede do krize u svetu.

-Jednostavno rečeno, čovek je izgubio ako je cena njegovih akcija pala, a to znači da manje troši. Shodno tome, pad potražnje bi mogao da dovede do globalne krize, ocenio je on.

- Šef odeljenja za prodaju i korisničku podršku kompanije „Alfa foreks“ Aleksandar Šnejdarman smatra da je pad bitkoina povezan uglavnom sa geopolitičkim tenzijama, među kojima su izbori u SAD, sukob na Bliskom istoku i, generalno, ekonomska neodređenost.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato