KO JE KRIV ZA KRAH BERZI? CNN - Strah od recesije, tromost FED-a i prevelika očekivanja od AI

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 22:00

NAKON još jednog dana prepunog velikih padova akcija na svetskim berzama, kao najveći strahovi izdvojili su se sve veća zabrinutost zbog recesije, nedovoljno brza rakcija Federalnih rezervi (FED) u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa i preterana očekivanja od ulaganja u veštačku inteligenciju (AI), objavio je danas Si-En-En (CNN).

КО ЈЕ КРИВ ЗА КРАХ БЕРЗИ? ЦНН - Страх од рецесије, тромост ФЕД-а и превелика очекивања од АИ

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovaj medij je istakao bojazan da je američka privreda u mnogo gorem stanju nego što se ranije verovalo, o čemu svedoči neočekivani skok stope nezaposlenosti, koji je obelodanjen u petak.

Tada je američki Biro za statistiku rada izvestio da je u SAD u julu otvoreno samo 114.000 radnih mesta, što je daleko manje od očekivanog, kao i da je stopa nezaposlenosti skočila na 4,3 odsto.

Iako to samo po sebi nije ogromna stopa, njen nagli rast je alarmantan, jer je prošle godine bila na najnižem nivou u poslednjih više od pola veka, od sletanja čoveka na Mesec.

Investitori su zabrinuti zato što američka centralna banka Federalne rezerve (FED) nije blagovremeno smanjila kamatne stope, odlučivši prošle nedelje da ih zadrži u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, odnosno na najvišem nivou u poslednje dve decenije.

CNN napominje da su akcije takođe otišle visoko u poslednje dve godine i zbog velikih očkivanja od tehnoloških kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, od koje su mnogi očekivali još jednu globalnu industrijsku revoluciju.

Ali profit od veštačke inteligencije još je u osnovi nepostojeći, a nedokazana tehnologija još nije spremna za glavni udar i mnogi se plaše da do toga nikada neće doći.

Zbog toga posustaju trgovci velikim iznosima akcija kompanija kao što su Epl, Nvidia, Majkrosoft, Meta, Amazon, Alfabet, koje su rasle od početka prošle godine.

Pošto svaka od tih kompanija vredi blizu bilion dolara ili više i čine ogroman deo ukupne vrednosti indeksa S&P 500, kada investitori rasprodaju tehnološke akcije to ima ogroman štetan uticaj na šire tržište.

Na Volstritu je danas indeks Dow Jones pao za 2,3 odsto, Nasdaq je izgubio 3,9 odsto od svoje vrednosti, a S&P 500 - 3,0 odsto, prenosi Si-En-Bi-Es (CNBC)

Tržišna vrednost kompanije Tesla pala je 10 odsto, Nvidia je otišla nadole pet odsto, a akcije kompanije Epl za skoro 4,6 odsto.

Procentualno najviše je skliznuo japanski indeks Nikei 225 za 12,4 odsto, a i sva glavna azijska i evropska tržišta značajno su pala.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)