OTKLONJEN KVAR NA GLOBALNOM SOFTVERU: Beogradski aerodrom - Sistem se vraća u funkciju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 19:32

AERODROM „Nikola Tesla Beograd“ saopštio je večeras da je nakon što je otklonjen kvar na globalnom softveru američke kompanije-provajdera „Kolins Aerospejs“ oko 16 časova sistem počeo da se vraća u u funkciju i u Beogradu i da se očekuje postepena normalizacija saobraćaja.

ОТКЛОЊЕН КВАР НА ГЛОБАЛНОМ СОФТВЕРУ: Београдски аеродром - Систем се враћа у функцију

Foto: D. Milovanović

U saopštenju se ističe da nadležne službe na aerodromu, u saradnji sa avio-kompanijama, čine sve da umanje posledice ove situacije na komfor putnika. Kako se navodi, poremećaj reda letenja na beogradskom aerodromu u toku današnjeg dana ponovo je uzrokovan kvarom softvera kompanije „Kolins Aerospejs“, koji je van kontrole beogradskog aerodroma.

Dodaje se da je, prema saznanjima uprave aerodroma, kvar u toku dana uticao na rad još dvadesetak aerodroma širom sveta.

Globalni problem sa softverom značajno je usporio proces prijavljivanja putnika na let na šalterima i, posledično, doveo do kašnjenja letova na beogradskom aerodromu.

„Aerodrom Nikola Tesla Beograd“ uputio je još jedno izvinjenje svim putnicima na čije letove je uticao ovaj kvar.

Kompanija „Er Srbija“ saopštila je ranije danas da je usled novog kvara IT sistema koji koristi beogradski aerodrom u popodnevnim časovima došlo do stvaranja većih gužvi na šalterima za prijavu na letove, a kao posledica zabeležena su značajnija kašnjenja većine letova avio-kompanija koje poleću sa beogradskog aerodroma, uključujući i „Er Srbiju“.

„Er Srbija“ je putnicima takođe uputila izvinjenje zbog odstupanja, do kojih dolazi zbog okolnosti koje su van kontrole srpske nacionalne avio-kompanije i pozvla putnike da dođu na aerodrom najkasnije tri sata pre zakazanog leta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka