AUTOMOBILI BUDUĆNOSTI: Nove tehnologije i kontrola kvaliteta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 08. 2024. u 23:13

AUTOMOBILSKA industrija se stalno razvija i ide u korak sa rastućim zahtevima potrošača, kao i sa povećanjem globalnih standarda bezbednosti.

АУТОМОБИЛИ БУДУЋНОСТИ: Нове технологије и контрола квалитета

Foto Tanjug/AP

Sputnjik je istraživao kakve promene očekuju automobilsku industriju, nakon pojave veštačke inteligencije.

STROGA KONTROLA

Proizvođači automobila, sa razvojem tehnologija, fokusiraju se i na poboljšanje kvaliteta svojih proizvoda. Kontrola kvaliteta počinje još u fazi projektovanja i nastavlja se u svim fazama proizvodnje – od montaže do testiranja. Kompanije integrišu nove metode dijagnostike i analize, uključujući upotrebu robota i automatizovanih sistema za preciznije i pouzdanije sklapanje, kao i primenu strogih standarda za funkcije, materijale i komponente.

Na primer, kineska kompanija GAC MOTOR koristi sistem kontrole kvaliteta koji obuhvata šest faza, 42 procedure verifikacije i više od 3 hiljade tačaka testiranja, saopštila je pres služba kompanije. Automobili su podvrgnuti svim vrstama testova - testovima sudara, testovima otpornosti na koroziju, testovima efikasnosti goriva i testovima emisije ugljen-dioksida. Svaki automobil se podvrgava instrumentalnoj kontroli, testiranju na posebnoj liniji. Pored toga, vozila se na hermetičnost testiraju u kišnoj komori.

Veštačka inteligencija (AI) se koristi za optimizaciju proizvodnih procesa. Neuronska mreža pomaže u automatizaciji i kontroli kvaliteta. Na primer, BMW koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje i ispravku greške u procesu sklapanja. Kamere i algoritmi za mašinsku obuku analiziraju svaki deo vozila na montažnoj traci, otkrivaju sva odstupanja od standarda i odmah obaveštavaju osoblje. Kompanija bi u budućnosti želela da u svoju proizvodnju uvede androide (humanoidne robote).

BUDUĆNOST SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

A kompaniji Ford se veštačka inteligencija koristi za otkrivanje i ispravljanje defekta boje. Sistem veštačke inteligencije analizira slike automobila i utvrđuje da li na površini karoserije ima mikro-ogrebotina ili drugih nedostataka. Pored toga, unutar automobila, veštačka inteligencija može da prati ugradnju delova. Fotografije se upoređuju sa 30 slika koje pokazuju ispravnu i netačnu instalaciju. Veštačkoj inteligenciji su potrebne dve sekunde da identifikuje netačnost i zaustavi montažnu liniju da reši problem.

Osim toga, tehnologije veštačke inteligencije danas dolaze u pomoć vozačima savremenih automobila. Tako je nemački automobilski koncern Folksvagen dodao tehnologije veštačke inteligencije ChatGPT u svojim novim modelima automobila. Kompanija je uverila da će AI tehnologije omogućiti vozačima električnih vozila da dobiju informacije o turističkim atrakcijama, održanim fudbalskim utakmicama ili rešenja matematičkih problema.

Automobili budućnosti predstavljaju kombinaciju inovativne tehnologije i stroge kontrole kvaliteta. Veštačka inteligencija igra sve važniju ulogu u automobilskoj industriji i pomaže ne samo u kontroli proizvodnog procesa, već i u poboljšanju bezbednosti vozila. Na kraju krajeva, kvalitet i pouzdanost automobila određuju budućnost auto industrije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo