CENE GASA U EVROPI RASTU: Skok posle upada Ukrajnaca u Kursku oblast, jedan grad je veoma bitan

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 17:45

CENE prirodnog gasa u zapadnoj Evropi nastavile su da rastu u ponedeljak, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne berze (ICE).

ЦЕНЕ ГАСА У ЕВРОПИ РАСТУ: Скок после упада Украјнаца у Курску област, један град је веома битан

Foto Shutterstock

Cena gasnih fjučersa za isporuku u septembru na holandskoj TTF berzi porasla je za nekih šest odsto na 490 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 42,82 evra po megavat-satu u domaćinstvima, pre nego što je blago pala. Poslednji put su gasni fjučersi bili na ovom nivou početkom decembra.

Cene gasa počele su da rastu prošle nedelje, baš kada su ukrajinske snage započele prekogranični upad u rusku Kursku oblast.

Ruski mediji navode da su investitori zabrinuti zbog mogućeg uticaja sukoba na tranzit ruskog gasa u EU preko ukrajinske tranzitne mreže.

Jedan od gradova pogođenih sukobima je Sudža, koji se nalazi na nekih devet kilometara od granice. U gradu se nalazi poslednja preostala merna stanica za gas između Ukrajine i Rusije.

Sankcije koje je Brisel uveo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini do sada nisu bile usmerene na snabdevanje gasom iz gasovoda. Mnoge zemlje članice Evropske unije, uključujući Poljsku, Bugarsku, Finsku, Holandiju i Dansku dogovorile su se da zaustave uvoz. Međutim, Austrija, Mađarska, Slovačka i Italija i dalje uvoze ruski gas iz gasovoda.

Slovačka je prošle nedelje saopštila da su "isporuke ruskog gasa preko Ukrajine ka Slovačkoj ozbiljno ugrožene" sukobom.

Sporazum o tranzitu gasa između "Gasproma" i Ukrajine ističe krajem ove godine, a Kijev je poručio da ne planira da ga produžava. Prošlog meseca je objavljeno da nekoliko zemalja EU raspravlja o načinima da se dozvoli nastavak protoka gasa preko ukrajinske tranzitne mreže nakon 2024.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao