BEOGRAD I SRBIJA ĆE UGOSTITI CEO SVET: Hiljadu dana do EKSPO 2027

Novosti online

17. 08. 2024. u 22:35

OTVORENA izložba fotografija na Sava Promenadi, kojom je obeleženo 1000 dana do početka EXPO 2027 Beograd, dostupna je svim posetiocima od 17. do 26. avgusta.

БЕОГРАД И СРБИЈА ЋЕ УГОСТИТИ ЦЕО СВЕТ: Хиљаду дана до ЕКСПО 2027

Foto: Novosti

Otvaranje izložbe obeleženo je animacijom na Kuli Beograd, podsećajući građane da će Beograd i Srbija za 1000 dana s ponosom ugostiti ceo svet.

Izložba „1000 dana do EXPO 2027 Beograd“ prikazuje dug istorijat učešća naše zemlje na međunarodnim izložbama kojim rukovodi Međunarodni biro za izložbe (BIE). Posetioci će moći da vide neke od najzanimljivijih sprskih paviljona još od prvog učešća na internacionalnoj izložbi u belgijskom gradu Antverpenu kada je Kraljevina Srbija bila jedna od 12 tadašnjih država učesnica, pa sve do našeg zapaženog predstavljanja na EXPO 2020 Dubai, gde je Srbija je predstavljena kao zemlja budućnosti, kroz kreativne ideje talentovanih i inventivnih pojedinaca, kompanija i organizacija. 

- Sjajna je prilika podsetiti se brojnih učešća Srbije na Međunarodnim izložbama i svih iskustava koje smo stekli kao učesnici EXPO za poslednjih 140 godina. Ta znanja i iskustva biće naša velika komparativna prednost u organizaciji događaja koji će promeniti ne samo Surčin i Beograd, već i čitavu Srbiju, a usudila bih se da kažem i region Zapadnog Balkana, koji je prvi put domaćin EXPO - rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović.

Mali broj građana je imao priliku da poseti neki od EXPO događaja u svetu, a Srbija na njima učestvuje još od 1885. Oni su prostor za razmenu ideja, znanja, naučnih dostignuća, ali i specifičnog pogleda na život i svet. Kako je Srbija u svetu prepoznata kao zemlja sporta, muzike, izvrsne hrane i prirodnih lepota, očekuje se da će 2027. godine ugostiti više od 4 miliona posetilaca iz celog sveta. 

- Veoma mi je drago što je sa nama danas i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, jer ministarstvo vodi BIO4 Kampus, značajan i kompleksan projekat koji će se razvijati sledećih nekoliko decenija i kojim će se Srbija ponositi. I ovaj, kao i mnogi drugi projekti koji će biti realizovani do početka specijalizovane izložbe 2027. godine, omogućiće da Srbija predstavi svetu svoje ideje, naučna dostignuća i inovacije - rekao je direktor preduzeća EXPO 2027 Beograd, Dušan Borovčanin.

Podsetimo, Beograd i Srbija će u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biti ponosni domaćini Specijalizovane izložbe. Tokom 92 dana manifestacije, pored više od 4 miliona posetilaca iz svih krajeva sveta, Srbija će biti u prilici da se predstavi kao dobar domaćin za više od 120 međunarodnih delegacija, ali i da dalje unapredi svoj ugled u svetu i ostvari saradnje u brojnim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO