"BLUMBERG" O EVROPSKOM TRŽIŠTU GASA: Dovoljno možda i nije baš dovoljno

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 21:05

KADA je dovoljno još uvek nedovoljno? Gledajući nedavno kretanje cena, trgovci robom - i mnogi špekulanti - smatraju da je to verovatno slučaj sa evropskim prirodnim gasom.

БЛУМБЕРГ O EВРОПСКОМ ТРЖИШТУ ГАСА: Довољно можда и није баш довољно

Foto Tanjug/AP

Evropska skladišta gasa su prepuna, a regionalna potražnja se spušta na nivo koji nije viđen od ranih 1980-ih. Ipak, cene gasa su i dalje visoke, nakon što su nedavno dostigle osmomesečni vrhunac. Razlog? Dovoljno gasa danas možda neće biti dovoljno ako se dogodi nešto neočekivano - recimo hladno vreme ili prekid u snabdevanju. I vrlo malo njih je spremno da se klade da će sve biti u redu, piše "Blumberg".

Gledajući količinu gasa koju je Evropa uskladištila za zimu 2024-25, sve izgleda dobro. Zalihe su dostigle nivo od 90 odsto ukupnog kapaciteta. U teoriji, to bi trebalo da bude dovoljno da ublaži sezonsko povećanje potražnje. U praksi, navodi autor "Blumberga", postoje razlozi za brigu.

Prvo, veliki deo zaliha prikupljen je rano u proleće, posle zime koja je bila toplija od prosečnih. Od tada, višak je nestao jer Evropa nije uspela da prikupi tečni gas istim tempom kao 2022. i 2023. Lepota LNG-a je u tome što je gas veoma nalik na naftu i Evropa može da ga kupi bilo gde u svetu i tako nadoknadi gubitak snabdevanja ruskim gasom putem gasovoda.

Evropa je 2022. i 2023. kupila mnogo LNG-a, nadmašujući azijske uvoznike i profitirajući od smanjene potražnje u Kini. Ali ove godine, Evropa se suočava sa oštrijom konkurencijom, ne samo Pekinga, već i od manjih kupaca iz Azije. Kao rezultat toga, evropski uvoz LNG ovog leta je bio između 15 i 25 odsto ispod istog perioda u prethodne dve godine.

Drugo, Evropa je u prethodne dve zime ušla sa najmanje nekoliko desetina LNG brodova u blizini svojih obala, koji su delovali kao dodatni kapaciteti za skladištenje. Malo je verovatno da će region uživati u tim plutajućim zalihama ove zime, s obzirom na to da zbog cena, LNG "teče" na Istok.

Sve zajedno, i Evropa ima dovoljno gasa ako sve bude išlo po planu. U tom slučaju, evropske cene prirodnog gasa mogle bi značajno da padnu do Božića ili početkom januara sa trećinom sezone već u retrovizoru. Trenutno, evropski standard za gas, poznat kao TTF, trguje blizu 40 evra (44 dolara) po megavat satu. Moguć je pad na negde između 30 i 25 evra po MWh.

A šta bi moglo da pođe po zlu? Prvo, vreme. Poslednje dve godine El Ninjo, koji je podigao globalne temperature, pomogao je da se smanji uticaj energetske krize na kontinent. Ali El Ninjo brzo bledi, a meteorolozi kažu da će suprotan vremenski trend, nazvan La Ninja, verovatno dominirati od oktobra ili novembra. Ako je tako, Evropa bi mogla da se suoči sa normalnom ili čak hladnijom zimom.

Druga pretnja stiže iz Rusije. Evropa i dalje kupuje ruski prirodni gas. Nejasno je da li će se taj tok nastaviti kada ključni ugovor o tranzitu gasovoda istekne krajem 2024. Bez tog gasa sadašnje evropske zalihe gasa više ne izgledaju dovoljne, navodi "Blumberg".

Otkako je gasna kriza počela 2021. godine, Evropa je značajno smanjila potrošnju, kako zato što su visoke cene smanjile energetski intenzivne industrijske aktivnosti, tako i zato što su političke odluke povećale proizvodnju obnovljive električne energije. Ali potrošnja je sada na najnižim nivoima i malo je verovatno da će još više pasti bez velikog skoka cena. Ajra Džozef, iz Centra za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, procenjuje da bi evropska potražnja ove godine mogla pasti na najniži nivo od 1984.

Kao oštar podsetnik da Evropa još uvek nije rešila svoju energetsku krizu, sadašnje cene su mnogo niže nego 2022. godine, ali i dalje dvostruko više u odnosu na predratne nivoe. Ako sve bude kako treba, Evropa će imati dovoljno gasa, i cene bi trebalo da padnu do Božića. Ali dovoljno neće biti dovoljno ako samo jedna stvar krene naopako, upozorava kolumnista "Blumberga" Havijer Blas.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: VSU priprema ofanzivu Zaporožje 2.0; Ruske snage buše odbranu kod Pokrovska; VSU ima inicijativu kod Kurska (VIDEO/FOTO)