ZAMENIK RUSKOG PREMIJERA: Cene nafte rastu usled mogućeg smanjenja isporuka zbog sukoba na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 18:21

CENE nafte porasle su nakon što tržišta očekuju pad ponude nafte zbog sukoba na Bliskom istoku, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

ЗАМЕНИК РУСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Цене нафте расту услед могућег смањења испорука због сукоба на Блиском истоку

Foto: Profimedia

On je to rekao nakon što je na sastanku najviših ministara Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK+ zadržan trenutni nivo proizvodnje nafte, kao i plan o povećanju proizvodnje od decembra, preneo je Rojters.

Cene nafte pale su ispod 70 dolara po barelu u septembru, prvi put od 2021. godine, ali su otada porasle iznad 75 dolara zbog bojazni da bi iranski vojni napad na Izrael mogao da poremeti proizvodnju u regionu.

-Sukob na Bliskom istoku, već je delimično uračunat u cenu, jer tržište reaguje na činjenicu da ponuda može da bude manja kao rezultat eskalacije rata, rekao je Novak.

-Cene nafte bi mogle da porastu na 100 dolara po barelu zbog rasplamsavanja sukoba na Bliskom istoku, smatra viši analitičar energetike kompanije MST Marki (MTS Marquee) Saul Kavonik, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prema njegovom mišljenju, u sukob je sada direktno uključen i Iran, čime je ugroženo do četiri odsto globalne ponude nafte.

-Napad na Iran ili strože sankcije protiv ove zemlje bi mogli da znatno podignu svetske cene energenata, dodaje Kavonik.

Izrael razmatra odgovor na raketne udare Teherana i mogao bi da uzvrati napadima na iransku naftnu infrastrukturu, navode analitičari.

Prema podacima sa berzi, sirova nafta je u 8.45 sati poskupela za 1,78 odsto na 71,075 dolara po barelu, a cena nafte Brent za 1,62 odsto na 74,752 dolara po barelu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NIJE PROBLEM KAD MLADI IGRAČI POGREŠE, PROBLEM JE KAD TO URADE ISKUSNI! Vladan Milojević nakon poraza Zvezde od Intera u Ligi šampiona