DA ŠLJIVOVICA DOBIJE SVOJ DAN: Pokrenuta inicijativa

Elena Božić Talijan

14. 05. 2025. u 11:54

PROGLAŠENjE svetskog dana šljivovice je incijativa koja je upućena tokom Beogradskog rakija festa, koji je u nedelju održan u prestonici, a u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

ДА ШЉИВОВИЦА ДОБИЈЕ СВОЈ ДАН: Покренута иницијатива

Foto: Oksana Skendžić

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je na sednici Grupacije proizvođača rakije i alkoholnih pića, održanoj za vreme ove manifestacija, potekla ideja da se šljivovica i rakija registruju kao nacionalni i regionalni brend.

- Tokom sastanka su se razmatrali pojedini datumi u decembru, koji bi bili proglašeni za svetski dan šljivovice - naveo je Jovanović. - Na listu svetske nematerijalne baštine Unesko upisana je šljivovica, odnosno tehnologija proizvodnje i znanja. Balkan je region odakle bi trebalo da krene brendiranje rakije na tržištima gde to piće još nije prepoznato, a njih je mnogo. Šanse su ogromne, ali negde smo se rukovodili iskustvima, kao što je kod irskog viskija, koji je u jednom trenutku gotovo bio nestao sa tržišta, a onda pobedio maltene škotski viski kada je reč o popularnosti.

U Srbiji je, kako dodaje, registrovano više od 1.000 proizvođača rakije i njihov broj raste. Prema Jovanovićevim rečima, bitno je da se razmenjuje znanje, kao i da se povećava broj distilerija, koje po ozbiljnoj tehnologiji, kroz kvalitetne procese proizvode piće.

Kako je ocenila direktorka PKS za region Užice Ana Lapčević, šljiva je sirovina koja daje najkompleksnije i jako alkoholno piće u kategoriji voćnih rakija.

- To mesto šljiva nikad neće izgubiti, ali, naravno, naši proizvođači destilerije rade i sa svim drugim voćnim vrstama i kvalitet u svim podvrstama voćnih rakija je odličan - precizirala je Lapčevićeva. - Tu je prisutan stalni napredak, tako da će svakako i pomaka u kvalitetu i dalje biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO JE JEDINI TIM U EVROPI KOJI IMA...: Turski stručnjak otvorio dušu o stanju u grčkom klubu