KILOGRAM PASULJA SKUPLJI OD MESA: I dalje astronomske cene popularne mahunarke na zelenim pijacama

Miljana Lutovac

21. 06. 2025. u 16:02

TEZGE na prestoničkim pijacama su ovih dana pune sezonskog voća i povrća, a ponuda na pijaci Zeleni venac je, čini se, nikad veća. Redovi za sezonske proizvode su dugački, mada, ima i tezgi koje "odvlače" sugrađane. Naime, astronomska je cena pasulja kukuruzara, koja ide čak i do 800 dinara po kilogramu.

КИЛОГРАМ ПАСУЉА СКУПЉИ ОД МЕСА: И даље астрономске цене популарне махунарке на зеленим пијацама

FOTO: Privatna arhiva

Ova mahunarka je u samoposlugama značajno jeftinija.

Pasulj gradištanac je na pijacama oko 400, na veletržnici se kreće od 240 do 260, dok u marketima takođe drži "jaču" cenu od 300 do 460 dinara. Kilogram crvenog pasulja se na Zelenom vencu može pazariti za 500 dinara, dok se u samoposlugama retko može naći za nešto manji iznos, a alternativa mu je onaj praktičniji, gotovi, čija konzerva košta oko 300 dinara. Isto toliko košta i neobična sorta pasulja - trešnjar, kao i najpopularniji i najtraženiji beli tetovac, koji je u samoposlugama nešto jeftiniji.

Prodavci kažu da ovo mahunasto povrće na tezge i u rafove stiže iz uvoza i da je na tek ponekoj pijačnoj tezgi moguće naći pasulj iz domaćih zasada.

Ponuda ribe za Petrovski post

NEDAVNO je počeo Petrovski post, koji se često naziva i letnji, što je napravilo dugačke redove u ribarnici na Zelenom vencu. Ponuda je bogata, od sardina do brancina.

Pečeni komad skuše košta 1.300 dinara, dok je filet oslića 1.600, a brancina 2.500 dinara. Kilogram dimljenog šarana može se kupiti za oko 2.800, dok je filet lososa oko 4.000 dinara. Lignje i škapi su oko 1.500 dinara.

Velika je ponuda i smrznute ribe. Kolutići lignji su 900, a plodovi mora 1.300 dinara po kilogramu. Filet brancina košta 1.800, a oslića 1.100 dinara. Orada se može kupiti za 2.600, a šaran za 2.000 dinara. Smrznuti filet soma košta 1.400 dinara.

U ponudi su i tunjevine u komadima, koje koštaju oko 240, dok su one u komadićima 100 dinara jeftinije. Sardine su uglavnom 140 dinara. Ima i paštete od lososa, koja košta 100 dinara, dok je u marketima i do 280 dinara. Za sve koji vole "jela na kašiku", bogata je ponuda i riljih čorbi u kesicama, a cena im je 110 dinara.

- Odavno tetovac nije iz Tetova, ni gradištanac iz Gradišta. Gotovo sve vrste pasulja koje imamo na pijacama stižu iz Kirgistana. Cene tih uvoznih vrsta se kreću od 300 do 450 dinara po kilogramu, a pored njih ćete videti ispisane nazive, "tetovac", "gradištanac", "šareni" i drugi, ali nijedan od njih nije sa naših njiva - kažu prodavci za "Novosti".

Trešnjama ne pada cena

TREŠNjE su i dalje skupe! Iako im je ovogodišnji rod slab, mogu se naći na pojedinim tezgama, iako većinski preovladavaju višnje. Cena kilograma gročanskih trešanja varira od 600 do 1.000, a na jednoj od tezgi ih ima i na akciji od 300 dinara, doduše, slabijeg kvaliteta. Kako su nam rekli sugrađani, ove sezone, nažalost, dosta njih nije u prilici da pazari trešnje u onoj meri koliko bi voleli i onako kako je to bio slučaj prethodnih godina.

Međutim, iako prodavci uglavnom "pravdaju" visoke cene, kupci su u čudu i postavljaju pitanje - kako je moguće da je kilogram pasulja postaje skuplji od mesa?

- Pazarim raznorazne vrste pasulja, koje su znatno jeftinije od domaćih, ali kada na pijaci kupim gradištanac ili neki drugi, sigurna sam da imam kvalitetan i zdrav ručak. Ranijih godina sam od često znala da kupim i po pet kilograma, ali to odavno ne radim, jer su deca odrasla i kuvam samo za sebe i supruga - kaže Vida S., penzionerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA KIVUOV PRVENAC: Inter ne sme sebi dozvoliti novi kiks na Svetskom prvenstvu