SRBIJA JE DOBRA ZEMLJA ZA INVESTICIJE: Marko Đurić razgovarao sa predstavnicima velikih kompanija iz SAD

Tanjug

10. 03. 2021. u 23:34

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je danas u Vašingtonu sa predstavnicima 16 velikih američkih kompanija zainteresovanih za saradnju i poslovanje u Srbiji, saopšteno je iz srpske amabasade.

СРБИЈА ЈЕ ДОБРА ЗЕМЉА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Марко Ђурић разговарао са представницима великих компанија из САД

Foto: Printskrin

Sastanak je održan na inicijativu Erika Stjuarta, predsednika Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) i nekadašnjeg zamenika pomoćnika ministra trgovine SAD.

Đurić je predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji, koja je, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije, stabilna i sa tendencijom poboljšanja najvažnijih pokazatelja. Tome su doprinele pravovremene ekonomske reforme i mere fiskalne konsolidacije, kao i sveukupna odgovorna ekonomska politika našeg državnog rukovodstva.

- Predsednik Vučić je sa svojim timom sproveo reforme koje su postale školski primer uspeha u globalnim razmerama kada je reč o makroekonomiji. To Srbiju čini premijum destinacijom za ulaganja. Želimo da zajedno sa ekonomskim oporavkom Amerike raste i Srbija - naveo je Đurić.

Ambasador je posebno naglasio da je u prošloj godini naša zemlja zabeležila najmanji pad BDP u Evropi, kao i da se ove godine predviđa da će po stopi rasta BDP Srbija biti među prve tri zemlje u Evropi.

Upravo je makroekonomska stabilnost, po rečima ambasadora, doprinela privlačenju rekordnog iznosa stranih direktnih investicija od oko tri milijarde dolara, po čemu se Srbija pozicionirala kao lider u regionu. Pored drastičnog smanjenja stope nezaposlenosti i njenog održanja na nivou od osam odsto, čak i u pandemijskim uslovima, ambasador je naveo da je naša zemlja uspela da dostigne prvo mesto u svetu po broju kreiranih novih radnih mesta po glavi stanovnika.

Osvrnuvši se na činjenicu da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni zaključivanjem upravo Trgovinskog sporazuma pre 140 godina, ambasador Đurić ocenio je da bilateralni ekonomski odnosi beleže trend rasta poslednjih godina, ali i da svakako treba težiti daljem unapređenju i proširenju saradnje na privrednom planu. U tom kontekstu, naglasio je najvažnije prednosti poslovanja u Srbiji, počev od povoljnog geostrateškog položaja, niskih operativnih troškova poslovanja, mogućnosti pristupa i plasmana proizvoda i usluga na trećim tržištima, konkurentne poreske politike, kao i visoko kvalifikovane radne snage.

Brojni državni podsticaji investitorima, zatim direktne novčane subvencije, kao i carinske i poreske olakšice koje država stavlja na raspolaganje investitorima, kako je naveo ambasador, čine Srbiju izuzetno povoljnim poslovnim okruženjem. O tome svedoči i kontinuirano poboljšanje našeg kreditnog rejtinga i visoko rangiranje na takozvanoj duing biznis listi.

Predstavnici Asocijacije ACEBA i 16 kompanija, među kojima su bili i predstavnici kompanije Filip Moris, Motorola, Lokid Martin, Merk, Viza, Sitibenk, Rejteon i Džon Dir, pohvalno su se izrazili o makroekonomskim pokazateljima Srbije, uz ocenu da naša zemlja poseduje značajan potencijal za ulaganje i poslovanje.

Kao posebno upečatljive, istakli su podatke o broju vakcinisanih Srbiji, procesu vakcinacije, dostupnosti vakcina različitih proizvođača, kao i o sveukupnom dobrosusedskom postavljanju Srbije prema državama regiona tokom pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove