SVEMIRSKA KAPSULA ORION SE VRATILA NA ZEMLJU: Lutke simulirale posadu na putu oko Meseca (FOTO)

Novosti online

11. 12. 2022. u 21:11

POVRATAK Oriona je bila uspešno izvedena proba koja je trabalo da pokaže kako će se u budućnosti astronauti vraćati sa svemirskih letova na Mesec.

СВЕМИРСКА КАПСУЛА ОРИОН СЕ ВРАТИЛА НА ЗЕМЉУ: Лутке симулирале посаду на путу око Месеца (ФОТО)

Foto: AP

Nakon kosmičkog putovanja bez ljudske posade oko Meseca, svemirska kapsula Orion Američke svemirske agencije (NASA) proletela je danas kroz atmosferu Zemlje i bezbedno sletela u Tihi okean.

U susret 50-godišnjici misije Apolo 11 i sletanja prve ljudske posade na Mesec, završena je uvodna misija lunarnog NASA programa ''Artemis'', prenosi Rojters.

Foto: AP

Na kraju 25-dnevne misije, NASA će analizirati podatke dobijene tokom testa kako bi omogućila da brod bude opremljen posadom.

Orion, koji su zajedno razvile SAD i EU, poleteo je sa Zemlje tokom svog prvog probnog leta bez posade sa misijom Artemis 1 16. novembra. Prvi probni let sa misijom Artemis-1 je priprema za buduće letove sa posadom. Planirano je da se misija Artemis-2 sa posadom održi 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove