UHAPŠEN PAZARAC: Lažnim fakturama do 54 miliona dinara

D. St

03. 02. 2023. u 14:12

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije Kragujevac i Ministarstva unutrašnjih poslova, jedno lice je lišeno slobode, a drugom licu određena je mera zadržavanja, dok je protiv četiri lica prijava podneta u redovnom postupku.

УХАПШЕН ПАЗАРАЦ: Лажним фактурама до 54 милиона динара

FOTO: Arhiva novosti

Hapšenje vlasnika i zadržavanje odgovornog lica firme iz Novog Pazara, kao i prijave su podnete zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2020. do 2022. godine, izvršili krivična dela - poreske utaje i pranja novca.

Osumnjičeni iz Novog Pazara je kao vlasnik i odgovorno lice privrednog subjekta,  u periodu od 2020. godine do 2022. godine, knjiženjem lažnih faktura uvećavao troškove poslovanja, te na taj način izbegao plaćanje poreza na dobit pravnih lica u iznosu od preko 24,7 miliona dinara.

Takođe, na osnovu lažnih faktura,  on je plaćao privrednom subjektu iz Kosovske Mitrovice, čije je  odgovorno lice podizalo gotov novac i preko dva posrednika, novac  vraćao prvoprijavljenom.

Na taj  način, izbegnut je obračun i plaćanje poreza  na prihode od kapitala u iznosu od  preko 29,1 miliona dinara, čime je izvršeno krivično delo poreske utaje i  oštećen budžet Republike Srbije za više od  53,9 miliona dinara. Za krivično delo „poreske utaje u pomaganju",  prijavom je obuhvaćeno i odgovorno lice privrednog subjekta iz Novog Pazara, zbog osnovane sumnje da je potpisivao lažne račune na osnovu kojih je prvopri javljeni vršio knjiženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna