OTAC PREMINULOG MALIŠANA OSUĐEN NA ROBIJU: Dečak oparen vrelom vodom, podlegao jezivim povredama

Novosti online

07. 12. 2022. u 09:30

NIŠLIJA G. S. (46), čiji je trogodišnji sin G. S. pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 28. januara ove godine, pravnosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja, municije i eksplozivnih materija.

ОТАЦ ПРЕМИНУЛОГ МАЛИШАНА ОСУЂЕН НА РОБИЈУ: Дечак опарен врелом водом, подлегао језивим повредама

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je uhapšen novembra 2021. jer je u njegovoj kući policija pronašla improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pištolj i okvir sa municijom za automatsku pušku. U vreme kada je trogodišnjak stradao njegov otac je bio u pritvoru, a protiv majke deteta T. S. (32) Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu zbog zlostavljanja i zapuštanja maloletnog lica zbog sumnje da je odgovorna što je mališan na smrt poparen vrelom vodom.

Kako je potvrdio njegov branilac advokat Miroslav Ristić, G. S. je sa Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela.

- Viši sud u Nišu je taj sporazum potvrdio tako da je presuda postala pravnosnažna. Ono što ću ja kao njegov branilac pokušati da uradim je da zamolim sud da prolongira njegov odlazak na izdržavanje zatvorske kazne zbog postupka koji je pokrenut protiv njegove supruge koju takođe zastupam – objasnio je Ristić.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D. T. u ulici Nova železnička kolonija nakon što se, kako su njih dve tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša. One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje dece T. S. Tvrdile su da je dečak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine a da su primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro. Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T. S. se branila ćutanjem, a njena majka, protiv koje je takođe podneta krivična prijava za isto delo u redovnom postupku, promenila je prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T. S. nisu bile prisutne u vreme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vreme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D. T., njena jedanaestogodišnja ćerka je bila ta koja je kupala mališane i G. S. poparila vrelom vodom. Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osetljivog svedoka.

- Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja.

Prvo psihijatrijsko veštačenje dečakove majke obavljeno aprila ove godine pokazalo je da je ona privremeno procesno nesposobna. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva ona je posle pet meseci ponovo podvrgnuta istom veštačenju koje je pokazalo da je sposobna da prati tok sudskog postupka.

Advokat Ristić predočio je da ovaj nalaz ne prejudicira krivičnu odgovornost njegove klijentkinje.

- Ustanovljeno je da je ona prilikom kritičnog događaja bila bitno smanjeno uračunljiva. Novo psihijatrijsko veštačenje znači samo da je procesno sposobna, da može da angažuje advokata, da učestvuje u postupku ali ne i da je krivično odgovorna – pojasnio je Ristić.

Krivični zakonik za delo za koje se T. S. tereti predviđa kaznu zatvora do tri godine. Međutim, ukoliko se ustanovi da je bila neuračunljiva u vreme izvršenja krivičnog dela, izreći će joj se mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

G. S. i T. S. imaju još dvoje maloletne dece koja su nakon tragedije po odluci Centra za socijalni rad zbrinuta u hraniteljskim porodicama.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina