ŠARIĆ DOVEDEN U SUDNICU SPECIJALNOG SUDA: Nastavljen glavni pretres za pranje novca

N.B.

01. 06. 2023. u 12:32

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas je nastavljen ponovljeni postupak protiv Darka Šarića i još 15 optuženih, kojima se na teret stavlja pranje novca.

ШАРИЋ ДОВЕДЕН У СУДНИЦУ СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА: Настављен главни претрес за прање новца

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić

Tokom glavnog pretresa nastavljeno je izvođenje pisanih dokaza, među kojima je i obimna dokumentacija dobijena od nekoliko banaka, a reč je o uplatama i isplatama određenih novčanih sredstava koje su vršili pojedini optuženi. Između ostalog, našla se i dokumentacija vezana za kupovinu nekoliko preduzeća. Interesantno je da je reč o veoma obimnoj dokumentaciji, pa je tako sudija, pošto su se složili tužilac, optuženi i njihovi advokati, samo konstatovao da je izvršen uvid u dokumentaciju dobijenu iz jedne banke i to na 4.636 strana.

Pored toga, prikazani su i ugovori o otvaranju sefa optuženog advokata Radovana Štrbca, koji je ovaj imao u jednoj banci, kao i o pregledu hard-diska njegovog računara. Izvršen je i uvid u izveštaj o pretresu računara optuženog Predraga Milovanovića, kao i izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca za optuženog Zorana Ćopića. 

Prethodnom presudom za pranje novca, koju je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu, Šarić je bio osuđen na devet godina zatvora. Tužilaštvo tvrdi da je sa saradnicima više od 20 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, uveo u legalne tokove, kupujući preduzeća, zemljišta, kao i nekretnine po Srbiji. Vezano za ovu imovinu, Tužilaštvo je u aprilu podnelo zahtev sudu za njeno trajno oduzimanje.

Pravosnažnom presudom, Šarić je osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope svojevremeno, kako je utvrđeno, prošvercovala skoro šest tona kokaina.

NOVI POSTUPAK

PROTIV Šarića se vodi još jedan postupak. Naime, on je optužen da je tokom boravka u pritvoru organizovao kriminalnu grupu, čijim se pripadnicima na teret stavlja pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja, kao i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri