NOVI SRBIN OSUĐEN U HRVATSKOJ ZBOG SLIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: I njemu izrečeno 15 dana zatvora, vređao osećanja Hrvata

S. J. M.

03. 11. 2023. u 15:04

SRBIN (32) iz Knina, koji živi u Srbiji, osuđen je danas u Hrvatskoj na 15 dana zatvora, jer je na društvenim mrežama od februara 2019. godine objavljivao različite fotografije i stihove, koji, kako oni kažu, vređaju nacionalna osećanja građana Hrvatske i veličaju Republiku Srpsku Krajinu, koju tamošnje pravosuđe označava kao nepostojeću tvorevinu.

НОВИ СРБИН ОСУЂЕН У ХРВАТСКОЈ ЗБОГ СЛИКА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: И њему изречено 15 дана затвора, вређао осећања Хрвата

Foto: Free Images Pixabay

Srbin je uhapšen kada je došao u Knin i osumnjičen je da je iz mržnje objavljivao te sadržaje i tako prekršio javni red i mir. Odmah je odveden u prekršajno odeljenje Oštinskog suda u Šibeniku, gde je osuđen na dve nedelje zatvora.

Ovo nije jedini slučaj da hrvatsko pravosuđe po kratkom postupku za dela koja smatra prekršajima javnog reda i mira Srbima, koji su došli da obiđu svoja imanja i kuće u Hrvatskoj, razrezuje zatvorske kazne. Nedavno je isti sud u Šibeniku zbog sličnih objava na 15 dana zatvora osudio i Milenu Borjan koja je iz Srbije došla u svoju kuću kod Knina, a isto je na društvenim mrežama iskazivala privrženost Republici Srpskoj Krajini.

Prošle godine je na 15 dana zatvora osuđen Srboljub Propratnjak, Srbin iz Čikaga, zato što je na svom Fejsbuk nalogu objavio naslovnu stranu američkog magazina "Tajm" iz 1942. godine na kojoj se nalazi slika Draže Mihailovića. Sud u Šibeniku je utvrdio da to vređa nacionalna osećanja građana Hrvatske i predstavlja remećenje javnog reda i mira i izrekao mu zatvorsku kaznu.

Opštinski sud u Šibeniku je u avgustu ove godine osudio i pevača Rajka Lalića na 15 dana zatvora uz obrazloženje da je izvodio pesme iz 1995. godine, koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način povredio ugled Hrvatske. On je uhapšen na granici, kada se vraćao iz rodnog Knina u Srbiju.

Nekoliko dana pre njega uhapsili su još jednog Srbina D. O. (46) iz Obrovca, jer je na "Fejsbuku" objavljivao fotografije i pesme koje, kako su naveli, vređaju nacionalna osećanja Hrvata. Njemu sud u Šibeniku nije izrekao zatvorsku kaznu, već novčanu od 1.000 evra.

Očigledno hrvatski službenici veoma revnosno prate šta Srbi iz tih krajeva kače na društvenim mrežama i čine sve da ih zatvorskim i novčanim kaznama spreče da se vrate u svoje kuće i da se u Hrvatskoj osećaju nesigurno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini