U SPECIJALNOM SUDU POČELO SUĐENJE GENERALU MALEŠIĆU I SARADNICIMA: Izjasnili se da nisu krivi

Z. Uskoković

07. 02. 2024. u 15:47

SUĐENjE bivšem načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću i još četvorici okrivljenih počelo je popodne pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

У СПЕЦИЈАЛНОМ СУДУ ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МАЛЕШИЋУ И САРАДНИЦИМА: Изјаснили се да нису криви

Foto N. Skenderija

Pored njega, na optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) su i Ljubomir Stanišić, pripadnik policije u Prijepolju, Dženan Kujović, biznismen iz ovog grada, (u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivice), Darko Savić,zatim pripadnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Dragan Kovačević i policajac Ivan Pavlović.

General Malešić se tereti, kako se navodi u optužnici, za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebu službenog položaja. Stanišić je okrivljen za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, Kovačević za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja, dok se Kujoviću na teret stavlja udruživanje i tri krivična dela trgovine uticajem. Savić i Pavlović optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Na pripremnom ročštu, koje je bilo zatvoreno za javnost, optuženi su se izjasnili da nisu krivi, osim Kujovića, koji se nagodio sa tužilaštvom za godinu dana zatvora. U saopštenju TOK, posle hapšenja, navedneo je da se general Malešić tereti da je organizator kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Navodno, on je, kako se sumnja, od Kujovića primao novac kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koji su postupali po njegovim naredbama, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati.

Reč je, navodno, o otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim firmama zbog nezakonitog poslovanja. Stanišić i Kovačević su, tvrdi tužilac, imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo navodi i da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Navodno, policajci su od ovih nezakonitosti imali materijalnu korist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)