MARIJA POKUŠALA DA POBEGNE PIJANOM VOZAČU: Suđenje za smrt niške studentkinje

J. Ć.

11. 07. 2024. u 15:32

Marija Šulović (25), koja je 2021. godine preminula od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći nakon tromesečnog lečenja, pokušala je da izbegne vozilo kojim je u pijanom stanju upravljao Nišlija Igor Stojković (41) i spase se tragedije, ali, nažalost, nije bilo dovoljno vremena. To je pred Višim sudom u četvrtak obrazložio veštak sudske medicine na ročištu.

МАРИЈА ПОКУШАЛА ДА ПОБЕГНЕ ПИЈАНОМ ВОЗАЧУ: Суђење за смрт нишке студенткиње

Foto: Fejsbuk

Kako je istakao, veštačenje je pokazalo da je devojka u trenutku kada ju je Stojković udario skočila ili trčala, što ukazuje na mogućnost da je videla da joj preti smrtna opasnost te da je uzaludno pokušala da se spase.

- U trenutku primarnog kontakta sa vozilom oštećena nije bila oslonjena na tlo. Veštačenjem smo utvrdili da je zadobila povrede u predelu prednje leve i zadnje desne strane tela. To znači da je sila delovala u dva akta, tako da je jedna grupa povreda nastala pri kontaktu sa vozilom, a druga prilikom odbacivanja sa njega i padom na čvrstu podlogu. Veštačenjem nije bilo moguće utvrditi da li je prednjim levim ili zadnjim desnim delom tela bila okrenuta prema vozilu. Međutim, ono što smo mogli da utvrdimo je da su joj noge u trenutku udarca bile u fazi skoka ili trčanja, odnosno da nijednim stopalom nije bila na tlu kada je došlo do kontakta sa automobilom – rekao je veštak sudske medicine Ivan Stojanović.

Ovo je ustanovljeno na osnovu povreda koje je devojka zadobila, jer ih nema na nogama, što bi se očekivalo da ih je zadobila da je stajala kada ju je automobil udario.

Mariju je 31. decembra 2020. godine na raskrsnici ulica Donjovlaške i Miodraga Petrovića Čkalje vozilom „mazda“ pokosio Stojković za koga je ustanovljeno da je u trenutku nesreće imao dva promila alkohola u organizmu, što se smatra stanjem teške alkoholisanosti koje vozača čini nepodobnim za bezbedno učešće u saobraćaju. Devojka je zadobila teške telesne povrede od kojih se najpre lečila u Nišu, da bi nakon toga bila prebačena u Beograd, gde je preminula 22. marta 2021. godine. Zbog njene smrti pred Višim sudom u Nišu vodi se krivični postupak za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja protiv Igora Stojkovića.

Optuženi Stojković je pred sudom priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, ali ne i za smrt studentkinje, a odgovornost za njen gubitak života prebacio je na lekare koji su je, prema njegovim rečima, "nesavesno lečili". Međutim, veštak Instituta za sudsku medicinu iz Beograda Zoran Mihailović potvrdio je pred sudskim većem na prethodnom glavnom pretresu, da je njena smrt u uzročno-posledičnoj vezi sa povredama zadobijenim u nesreći.

Optužnicom VJT Niš Stojković se tereti za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju za koje se može izreći kazna zatvora od dve do 12 godina. Kako je navedeno u ovom aktu, on je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u pešake.

Suđenje će biti nastavljeno 29. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića