PORUKE SVETOG SAVE: U Prijepolju već 32 godine uprkos oskudici opstaje revija "Savindan"

D. GAGRIČIĆ

24. 01. 2022. u 12:57

VEĆ 32 godine uoči Savindana pred čitaoce stiže revija za duhovnu obnovu, podsećajući na poruke i tragove srpskog prosvetitelja Svetog Save, ali i druge kamenove temeljce srpskog roda, događaje i ljude i afirmišući narodnu tradiciju i stvaralaštvo mladih autora.

ПОРУКЕ СВЕТОГ САВЕ: У Пријепољу већ 32 године упркос оскудици опстаје ревија Савиндан

Saradnici "Savindana", Foto Savindan

A sve je počelo u 1680. broju prijepoljskog lista "Polimlje": objavljen je podlistak posvećen Savindanu i odluci prosvetnih vlasti da se, posle pola veka, Savindan obeležava kao školska slava. Tada je obnarodavana i inicijativa za osnivanje Mileševskog kulturnog kluba "Sveti Sava", sa zadacima na planu duhovne i materijalne obnove i obeležavanja značajnih jubileja.

Pod okriljem kluba, "Savindan" od drugog broja postaje ogledalo rada kulturnih i javnih pregaoca koje okuplja. Ubrzo, od petog broja dobija novu koncepciju i korice u koloru i sa osam početnih dostiže 88 strana.

- Naš godišnjak nije usko profilisan u pogledu tema i sadržaja, najviše liči na nekadašnje almanahe. Najčešće su u njemu zastupljene istoriografske teme vezane za bliže i dalje događaje iz naše prošlosti, kako one sa širim značajem za srpski narod, tako i one vezane za prostore Stare Raške, te zavičajna zbivanja u polimskim gradovima i šire. Trudimo se, pre svega, da osvetljavamo zaboravljene ili skrajnute teme, kao i da afirmišemo zaboravljenu ili ukinutu narodnu tradiciju i običaje - kazuje za "Novosti" o koncepciji Zoran Malešić, predsednik Glavnog odbora MKK.

Foto Savindan

Nastajući i opstajući u provinciji i u stalnoj oskudici, "Savindan" izlazi zahvaljujući skromnim budžetskim sredstvima, a često i dotacijama pojedinaca i fondacija. Tek izašao iz štampe, 32. broj "Savindana" donosi tekst istoričara umetnosti Zorice Zlatić Ivković o sedam vekova manastira Gračanica, novinara Milana Cmiljanovića o devet decenija novinarstva u Polimlju i Zorana Malešića o 150 godina Prizrenske bogoslovije.

Na stranicama su i prilozi o crkvama Ramača kod Stragara i Brezova pod Mučnjem, o Budimljanskoj eparhiji kroz vekove, kao i podsećanje Mileve Malešić, urednika "Savindana", na Milivoja Pušicu, neimara manastira Davidovica.

SARADNICI - BOGATSTVO

- Široka je lepeza saradnika "Savindana": od univerzitetskih profesora i afirmisanih naučnih radnika iz raznih oblasti, preko novinara i publicista lokalnog značaja do istraživača amatera koji, često, postižu značajne rezultate. Imamo i saradnike koji su prve svoje radove publikovali u "Savindanu", a sad učestvuju na naučnim skupovima manjeg ili većeg značaja - podseća Malešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a