CRTEŽI SAVE ŠUMANOVIĆA: Izložba dela velikog umetnika, iz zbirke Narodnog muzeja, od danas dostupna publici (FOTO)

M. KRALj

18. 05. 2022. u 11:17

U ZBIRCI crteža i grafika jugoslovenskih autora 20. veka našeg nacionalnog muzeja čuva se sedamdeset osam crteža velikog slikara Save Šumanovića (1896-1942).

ЦРТЕЖИ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Изложба дела великог уметника, из збирке Народног музеја, од данас доступна публици (ФОТО)

Foto: Narodni muzej

Iz ovog fonda koji prema broju, hronološkom opsegu od dve decenije, dokumentarnom značaju i izuzetnoj likovnoj vrednosti premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije njegovih radova na papiru, nastala je izložba kojom će ova institucija obeležiti 18. maj. Na Međunarodni dan muzeja, u 18 časova, tako će u Galeriji Kabineta grafike biti otvorena postavka "Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije", čiji je autor Dragana Ljubenović.

Najvećim delom crteži nastali između 1921. i 1941. godine otkupljeni su 1967. i 1969. od Jovana Novakovića (46 crteža) i Ljubice Novaković (29 crteža). Glavna karakteristika Šumanovićevog crtačkog opusa, kako ističe autorka izložbe, jeste da predstavlja prethodne studije za njegova ostvarenja u ulju.

- Poneki od ovih radova je kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, dok se u brojnim primerima zapažaju razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima, koje se prepoznaju uklopljene u kompoziciona rešenja, ponekad na višefiguralnim i monumentalnim ostvarenjima u ulju - piše Ljubenovićeva u katalogu. - S druge strane, grupu od deset radova različitih tematskih okvira čine crteži koji su, prema stepenu dovršenosti, izvedeni kao slika u malom.

MODEL - PEVAČICA IZ KAFANE

SEDAMNAEST crteža ženske figure u različitim položajima koji se prepoznaju na slikama svake od tri razvojne faze Šumanovićevog šidskog perioda (1935-1938) izvedene su "prema jednom istom modelu koji je Šumanoviću pozirao deset godina", piše autorka izložbe:

- U pitanju je "Beti, alijas Ema-Beba, Slovenka poreklom, pevačica u jednoj šidskoj kafani".

Ali u zbirci Narodnog muzeja postoji samo jedan "par", koji čine crtež i slika, a to je "Skica ženskog akta u sedećem položaju" i "Sedeći ženski akt" iz 1934. godine, dok svi ostali crteži, njih oko 50, mogu da se povežu sa slikama iz galerije "Sava Šumanović" u Šidu, Galerije Matice srpske i privatnih kolekcija (u katalogu izložbe uporedo su prikazani crteži i reprodukcije ulja).

- Tek kada se odrede prema slici kojoj su prethodili, crteži se prikazuju kao "bogata riznica materijala" za rasvetljavanje stvaralačkog puta Save Šumanovića od pripreme do završenog dela - ističe autorka postavke "Ishodište slike". - Međutim, da bi se u celini sagledao Šumanovićev crtački opus koji broji preko četiri stotine radova u različitim tehnikama, nije dovoljno imati na raspolaganju samo jednu zbirku, već je neophodno steći uvid u sve dostupne fondove i posmatrati ih u međusobnoj vezi.

Tako Ljubenovićeva kao jedan od primera navodi monumentalnu kompoziciju "Plaža (Kupačice)" iz Galerije Matice srpske, koja direktan predložak ima u crtežu iz Narodnog muzeja - "Kupačice", koje su velikog formata i "raskošnog repertoara gradacija linije, šrafura i modelacija".

- Veoma marljiv i disciplinovan na studijama u Zagrebu, najbolji đak Lotove akademije u Parizu, gde ulazi u stil postkubizma, vezujući se tako za dominantan izraz epohe, po konačnom povratku u Šid objedinjuje prethodna iskustva u stil koji će sam nazvati "kako znam i umem" - Sava Šumanović je uvek na temeljan i revnostan način prilazio slikarskom činu, u kojem je crtež konstantno ishodište i oslonac u građenju strukture, a neretko i tonskih vrednosti slike - zaključuje Dragana Ljubenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)