MALKOVIČA ODUŠEVILA ROMULIJANA: Slavni američki glumac nastupio u kompleksu na arheološkom lokalitetu kod Zaječara

S. M. JOVANOVIĆ

09. 08. 2022. u 11:45

CARSKA palata imperatora Galerija na Feliks Romulijani sa čije su se obližnje Magure rimski car i njegova majka Romula uzdigli na nebo, ugostila je brojne umetnike i značajna imena iz sveta umetnosti, muzike, nauke, ali prvi put doživljava i holivudski spektakl - gostovanje glumca Džona Malkoviča.

МАЛКОВИЧА ОДУШЕВИЛА РОМУЛИЈАНА: Славни амерички глумац наступио у комплексу на археолошком локалитету код Зајечара

Slavni glumac u Feliks Romulijani, Foto privatna arhiva

Ovaj rezidencijalno-memorijalni carski kompleks, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine, baš među svojim vekovnim zidinama, primio je i Džona Malkoviča i Martina Haselbeka, dirigenta i osnivača orkestra Bečka akademija, kao i Vroclavski barokni orkestar koji u Srbiji gostuju na poziv Jovanke Višekrune Janković, pijanistkinje i direktorke "Art Link festivala".

- Džon Malkovič i ansambl predstave "Paklena komedija" stigli su u Srbiju u okviru svoje evropske turneje, nakon izvođenja u Austriji i Finskoj. Posle Zaječara slede nastupi u Španiji i Poljskoj. A izuzetnost Feliks Romulijane oduševila je glumca i njegov umetnički tim kada su prihvatili da nastupaju u Srbiji - navode u "Art Linku", koji uz ustanovu Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" i zaječarski Narodni muzej organizuju ovo gostovanje.

U blistavom komadu Majkla Šturmingera "Paklena komedija: Ispovesti serijskog ubice", Džon Malkovič prikazuje svu grotesku ovog sveta kroz "lik i delo" Džeka Untervegera koji je sedamdesetih godina počeo da ubija prostitutke, a postao slavna ličnost nakon što je u zatvoru zbog ubistva osamnaestogodišnje Margret Šafer, naučio da čita, otkrio svoj dar za pisanje i autobiografskim romanom "Čistilište ili izlet u zatvor - Izveštaj krivca" doživeo slavu.

Iz zatvora je pušten posle kampanje intelektualaca impresioniranih njegovim pisanjem iza rešetaka.

- U ovom delu muzika predstavlja istinu, a tekst seriju laži. Muzika je savest i humanost ovog dela. To je priča o austrijskom mladiću osuđenom za ubistvo. Bio je u zatvoru 15 godina, tu je naučio da čita i piše. I kad ga je pomilovao predsednik Austrije, postao je dramski pisac, novelista, pesnik i novinar. Postao je najpoznatiji kao novinar istražujući ubistva prostitutki u Bečkoj šumi, a zapravo je sva ta ubistva počinio on. Ova predstava bi trebalo da bude njegovo priznanje posle smrti, koje je napisao s onog sveta - rekao je Džon Malkovič za RTS po dolasku u Srbiju.

Scena iz predstave, Foto EPA

Za ovaj multimedijalni hepening, pod pokroviteljstvom Grada Zaječara, već danima vlada veliko interesovanje javnosti, ne samo srpske, već i iz Bugarske i Rumunije.

- Verujem da je ovo jedan od najznačijnijih događaja sezone. Mnogi pitaju zašto Srbija i zašto baš Zaječar? Eto, minuli rad - kaže Vladimir Đuričić, direktor Pozorišta u Zaječaru, i dodaje da ovaj grad ima iskustva u organizaciji velikih događaja.

Spomenik kulture, Feliks Romulijana može da primi svega 2.000 posetilaca, budući da je palata pod zaštitom Uneska. Za potrebe ovako velike produkcije obezbeđen je dodatni parking u blizini lokaliteta, ali i svega 300 mesta za stajanje. Organizatori navode da umetnici nisu zahtevni i da su insistirali jedino na organskom voću i povrću i vodi sa limunom i đumbirom.

- Uz dozvolu i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, montirana je i bina dimenzija 22 sa devet metara. Ovo je prva godina kada sve ovo organizujemo, a imamo nameru da u godinama koje dolaze budemo još bolji - kaže Vujadin Milošević, direktor Pozorišta u Zaječaru, jedan od organizatora "Zaječarskog leta na Feliks Romulijani".

Istinita priča o Džeku Untervegeru, serijskom ubici, pesniku i novinaru inspirisala je Malkoviča i dirigenta Haselbeka da naprave ovaj muzički teatar, a dirigent je dodatno birao muziku i arije Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka, Vebera, u interpretaciji Čen Reiz i Suzan Langbain.

- Malkovič je opčinjen muzikom koja je postala vrlo važan element njegovih angažmana.

Jovanka Višekruna Janković i Džon Malkovič, Foto Promo

Osim ovog projekta, radi i nekolicinu drugih u kojima se izvode zanimljiva dela muzičke literature u saradnji sa vrhunskim umetnicima. Kako sam ističe, velika je privilegija živeti život uz muziku i imati zadovoljstvo da budete deo umetničkih poduhvata sa kolegama muzičarima. I dirigent Haselbek, koji je sastavio muzičku listu i koji diriguje izvođenjem, ističe da muzika u predstavi zauzima veoma značajno mesto i sve arije su u funkciji tumačenja teme koja govori o stradanju žene - navode u "Art Linku".

PODRŠKA

PODRŠKU za gostovanje predstave "Paklena komedija" osim organizatora i Grada Zaječara pružio je projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Fondacija "Eliksir", kompanija "Cepter" i UNIQA osiguranje.

MUZIKA NA TVRĐAVAMA

OVOM multimedijalnom predstavom "Art Link" festival ušao je u završnicu jubilarnog 10. izdanja kao deo evropske inicijative "Gradovi festivali", čija je tema "Muzika na tvrđavama", a cilj je da ožive neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i podrže kampanju za zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri