NE POSTOJI MODEL ZA ODRASTANJE: Na predstojećem Festivalu igre dolaze koreograf Silven Gru i Ballet du Nord sa predstavom "Adolescent"

D. Matović

06. 02. 2023. u 13:11

KOREOGRAF Silven Gru prepoznat je kao autor koji donosi igru tamo gde je niko ne očekuje. Na predstojeći Beogradski festival igre dolazi sa ansamblom Ballet du Nord.

НЕ ПОСТОЈИ МОДЕЛ ЗА ОДРАСТАЊЕ: На предстојећем Фестивалу игре долазе кореограф Силвен Гру и Ballet du Nord са представом Адолесцент

Foto Frederic Iovino

Predstava "Adolescent" koju je osmislio sa poznatom slikarkom srpsko-francuskog porekla Fransoaz Petrović biće izvedena 22. marta u Madlenijanumu i govori o komplikovanom periodu odrastanja.

- Moja želja je da kroz ovaj komad dočaram adolescenciju u svim njenim aspektima i u svoj njenoj složenosti - kaže Silven Gru, direktor Nacionalnog koreografskog centra u Francuskoj. - Pokušao sam da prikažem nevolje koje su nas sve snašle u proteklom periodu, ali i da se stavim u kožu publike kojoj se obraćam. U predstavi se podjednako obraćam i tinejdžerima i odraslima. Želeo sam da tinejdžer otkrije svoje mesto u rasponu fizičkih transformacija i stanja duha koja nudim u predstavi, kao i da odrasli, evocirajući uspomene, shvate kako ih je pubertet izgradio kao ličnosti. Društvo se uvek plašilo adolescencije, jer je to doba hrabrosti i slobode.

Silven Gru kaže da se trudio da spozna šta je to u ličnosti adolescenta što nije karakteristično za decu, a ni za odrasle:

- Nadam se da je predstava uspela da izbaci na površinu intimne trenutke adolescencije, ali u višeslojnom tumačenju. Ponekad su mladi ljudi zreliji od njihovih roditelja. Osećao sam da nisam više tinejdžer kada sam se suočio sa smrću dragih ljudi. Ne postoji model za odrastanje i zato deset igrača na sceni nude svoje poglede na život. Adolescencija oličava sposobnost suprotstavljanja autoritetu, čak i kroz neposlušnost. Komad govori o odnosu društva prema adoloscentima, da mi, nažalost, ne razumemo jezik mladih, i ne umemo da tumačimo njihove postupke.

Foto L. Seron

Silven Gru

O saradnji sa Fransoaz Petrović, francuskom umetnicom srpskog porekla, koreograf kaže:

- Kada sam odlučio da radim komad o adolescenciji, predlagali su mi da pogledam slike i crteže Fransoaz Petrović. Ideja o saradnji sa ovom umetnicom posle toga mi se učinila nužnom. Ono što sam osećao pred njenim delima bilo je problematično, kompleksno i različito. A, za mene je to adolescencija. Fokusirao sam se na uticaj koji su na mene ostavile neke od njenih slika. Odredio sam teme kojima ću se baviti, a to su: čopor, igra, nasilje, ljubav, seksualna konstrukcija, identitet. Poznati francuski muzičar Molekul mi je dozvolio da koristim muziku sa njegovih poslednjih albuma. Njegova elektronska muzika u potpunosti sledi ideju adolescentske slobode, po tonu, teksturi, atmosferi, brutalnosti i senzualnosti. Crteži Fransoaz, koji su me u stvaralačkom procesu sve vreme pratili, deo su dekora na sceni.

Gru ističe da je koreografski jezik univerzalan, kao i adolescentsko doba, te veruje da će publika u Beogradu razumeti poruku predstave. On dodaje da je veoma ponosan što će moći da predstavi svoje delo na jubilarnom, 20. Beogradskom festivalu igre:

- Festivali omogućavaju koreografima da se uhvate ukoštac sa različitim estetikama i mišljenjima. A, Beogradski festival igre, koji ima međunarodni renome, umetnicima nudi mogućnost da slobodno predstave svoju viziju sveta. Selekcija je sjajna, i u njoj se ogleda zrelost publike. Imati takav program, podrazumeva ozbiljan rad, kako sa autorima, tako i sa publikom.

BESKONAČNA POTRAGA ZA IGROM

SILVEN Gru je na čelu Nacionalnog koreografskog centra u Francuskoj, a o izazovima sa kojima se suočava kaže:

- Čini mi se kao da predvodim beskonačnu potragu za onom vrstom pristupačne umetničke igre koja ne kompromituje umetnički proces. Borba da steknete poverenje i naklonost publike danas je komplikovanija nego ikada. Ipak, pozicija umetničkog direktora je fascinantna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!