PRIČE IZ OTMENOG BEOGRADA: Izložba „Pogled iza čipkane zavese“, Doma Jevrema Grujića i Etnografskog muzeja

M.A.K.

23. 03. 2023. u 18:17

U SARADNjI sa Domom Jevrema Grujića - Zbirkom Šećerović Conić, u Etnografskom muzeju, u petak 24. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Pogled iza čipkane zavese“, na kojoj će biti prikazani različiti segmenati privatnog života ugledne srpske porodice, kao i njihovih potomaka.

ПРИЧЕ ИЗ ОТМЕНОГ БЕОГРАДА: Изложба „Поглед иза чипкане завесе“, Дома Јеврема Грујића и Етнографског музеја

foto promo

Istovremeno postavka nudi uvid u procese evropeizacije našeg društva.

Izbor više od 100 izloženih predmeta, koji su krasili porodični dom Grujića, posetiocima će predočiti otmeni život beogradskih porodica koji su pratila određena, ali ne i nužno,  rigidna pravila, piše u najavi:

-Izložba daje odgovore na pitanja kako se organizovala čajanka, kako gala večera, na koji način se oblačilo, kako se ponašalo u društvu, koji su se kulturni događaji pratili i naravno, iznad svega, kako se vodila briljantna konverzacija. Sve ovo davalo je ton svakodnevici ove porodice. Upoznajući različite generacije ženskih članova porodice Grujić, kroz njihove aktivnosti, saznajemo više o vrednostima jedne sredine i jednog vremena, kao i o položaju žena iz višeg društvenog sloja.  Život prestonice sagledan putem ličnih predmeta, odnosno kroz kulturno nasleđe porodice Grujić i njihovih naslednika, omogućava uvid u težnje srpskog društva ka novim pogledima na život, novim perspektivama i izazovima.

Autor izložbe je Lazar Šećerović, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić, uz stručnu saradnju sa Jelenom Sekulović, višim kustosom Etnografskog muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)