ZAKRIVLJENI PEJZAŽI U BEČKOM LEOPOLDU: Dela velikih umetnika ukazuju na klimatske promene

M.A.K.

23. 03. 2023. u 18:28

KAKO bi skrenuli pažnju na klimatske promene, u Muzej Leopold u Beču, okačili su ukoso odabrana dela, na kojima su uglavnom pejzaži, i to velikih umetnika iz svoje kolekcije, poput Klimta, Šilea, Kurbea, Mozera i drugih.

ЗАКРИВЉЕНИ ПЕЈЗАЖИ У БЕЧКОМ ЛЕОПОЛДУ:  Дела великих уметника указују на климатске промене

© Leopold Museum, Wien / Foto: Andreas Jakwerth

Kampanju pod nazivom „Nekoliko stepeni više (će ovaj svet pretvoriti u neudobno mesto)“ muzej sprovodi sa mrežom za istraživanje klime „Klajmant čejndž Austrija“.

Najnovija naučna istraživanja ukazuju da bi  pejzaži na izloženim radovima, ovekovečeni pre više od sto godina, mogli da nestanu u svom današnjem obliku.

Slike su iskrivljene za onoliko stepeni koliko bi temperatura mogla porasti u oblastima predstaavljenim na njima, ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, piše u saopštenju kancelarije grada Beča u Beogradu.

Izložba će biti otvorena od do 26. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)