EGON SAVIN PRVI LAUREAT: U Novom Sadu dodeljena nagrada „Dejan Mijač“ za rediteljski opus

J. S.

29. 05. 2023. u 11:51

ŽIRI bijenalne nagrade "Dejan Mijač", koju dodeljuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje, a čiji su članovi Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Nebojša Dugalić, glumac i Milivoje Mlađenović, profesor i teatrolog i predsednik žirija, jednoglasno je novoustanovljenu nagradu za rediteljski opus, dodelio pozorišnom reditelju Egonu Savinu, saopšteno je danas iz Sterijinog pozorja, festivala 68.po redu koji je u Novom Sadu počeo 26.maja i trajaće do 3.juna.

ЕГОН САВИН ПРВИ ЛАУРЕАТ: У Новом Саду додељена  награда „Дејан Мијач“ за редитељски опус

Predrag Mitic

U obrazloženju ove odluke navodi se da "slika sveta koju je u svojim predstavama stvarao Dejan Mijač, njeno značenjsko i stilsko pomeranje u odnosu na izvorni kontekst nacionalne dramske klasike, ima svog najcelovitijeg, najdoslednijeg analitičara i komentatora u predstavama Egona Savina.

- Koncentrisane u živ, uzbudljiv i moderni rediteljski opus i predstave Egona Savina takođe su prepoznatljive po radikalnom zaokretu u tumačenju nacionalne, ali i svetske dramske klasike (Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Šekspira, Molijera, Čehova, Ostrovskog) kao i u pristupu delima savremenih domaćih (Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića, Ljubomira Simovića, Nebojše Romčevića, neretko i sasvim mladih neafirmisanih pisaca) i savremenih svetskih dramskih autora" piše u obrazloženju odluke žirija. - naveo je žiri u obrazloženju.

U izjavi "Večernjim novostima" Savin je kazao da ova nagrada ima za njega poseban amitovan naboj "jer je Mijač,koji na žalost od prošle godine nije više sa nama, bio moj profesor i prijatelj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)