KOSOVSKI ZAVIČAJ - TEMELJ SPOZNAJE: Knjiga pripovedaka "Put za Dečane", akademika Svetomira Arsića Basare

M. Kralj

12. 06. 2023. u 17:58

VETERAN naše likovne umetnosti, vajar i akademik Svetomir Arsić Basara (1928), koji se u umetnosti pisane reči, uz studije o skulpturi, dokazao i likovnim kritikama i pripovetkama, oglasio se novom proznom knjigom "Put za Dečane".

КОСОВСКИ ЗАВИЧАЈ - ТЕМЕЉ СПОЗНАЈЕ: Књига приповедака Пут за Дечане, академика Светомира Арсића Басаре

Foto promo, Arhiva Novosti

Knjigu je objavila IK "Panorama Jedinstvo", čija direktorka Rada Komazec u recenziji ističe da je protagonista ovih pripovedaka sam Basara. Kao pripovedač, okrenut je svetu prirode, oblikujući svoje junake kojima je život bez prirode nezamisliv, ona ih i greje i hrani, ali biva ponekad i surova prema njima:

- Kroz prikaz detinjstva od najranijih sećanja odrasli pripovedač se seća kroz narativne sekvence i fragmentarno donosi prikaze ljudi i događaja koje procenjuje značajnim za proces formiranja ličnog identiteta.

Rođen podno Šar-planine, u selu Sevac u kome je završio osnovnu školu, a pre nego što se uputio u nišku Školu primenjenih umetnosti, potom i beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, Basara je nižu gimnaziju pohađao u Uroševcu, višu u Kosovskoj Mitrovici. Njegova nova knjiga se kao dominantnom temom bavi upravo ovim delom bogate biografije našeg uglednog umetnika: detinjstvom i odrastanjem u siromaštvu.

Foto promo, Arhiva Novosti

 

- Iako svaka pripovetka ima ličnu vremensku dinamiku, koja je nezavisna od druge, one funkcionišu i u tekstualnoj celini, što čitaocu omogućava praćenje pripovedačevog života pre njegovog rođenja, kroz lik majke kao devojčice, robinje u tursko doba. Odabir svakodnevnih događaja, kao središnjeg motiva, u dočaravanju zbilje, ali i iznošenjem dramatičnih događaja u čitaocu se budi saosećanje i sentimentalnost prema likovima, a posebno nejakom dečaku, slugi Gali - otkriva Rada Komazec.

Istorijski značaj

OVE pripovetke imaju i širi istorijski značaj o jednom vremenu i životu srpskog siromašnog seljaka na Kosovu i Metohiji u ratovima, a posebno Drugom svetskom ratu, čiji je pripovedač bio i učesnik - piše između ostalog u recenziji knjige.

Zavičaj je, kako objašnjava, temelj autorove spoznaje:

- Pripovedač, iako u zrelom dobu i prognan iz zavičaja, seća se svih detalja, livada, potoka, Šare, prevoja, klanaca, provalija i sa posebnim sentimentom opisuje svoj zavičaj...Čitalac ulazi u svet na granici sna i jave, socijalno angažovane tendencije i realistične tradicije okrenut razmišljanju čovekovog identiteta i mogućnost njegovog samoostvarenja i osmišljenja. On svojim realističnim pristupom i istaknutom moralno-psihološkom sastavnicom razotkriva specifičnu sopstvenu etičku koncepciju sveta i čoveka - zaključuje se u recenziji zbirke pripovedaka "Put u Dečane", akademika Svetomira Arsića Basare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)