MALI TEATAR S VELIKOM DUŠOM: Vladimir Đuričić, direktor NP Timočke krajine "Zoran Radmilović"

Vukica STRUGAR

07. 07. 2023. u 10:16

UČEŠĆEM na Međunarodnom pozorišnom festivalu "Glumac Evrope 2023", koji se ovih dana održava u Prespi (Severna Makedonija), monodrama "Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja" (u izvođenju Nataše Petrović) nastavlja da pronosi slavu naše heroine, upoznajući publiku sa njenim neobičnim životom i hrabrim delom.

МАЛИ ТЕАТАР С ВЕЛИКОМ ДУШОМ: Владимир Ђуричић, директор НП Тимочке крајине Зоран Радмиловић

foto: NP "Zoran Radmilović"

Predstava zaječarskog teatra, Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", još od premijere (u oktobru 2020) ne "raspakuje kofere": gostovala je u Krupnju, Vršcu, Beogradu (Bitef teatru i na 46. Festivala monodrame i pantomime), Negotinu, 27. Muzičkom Festivalu "Carevčevi dani" u Velikom Gradištu, u pozorištu Toumba u Solunu, a ovog maja i na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitolju, gde je bila jedini predstavnik Srbije. Nastala je u režiji i po tekstu Željka Hubača, namenski pisanom za zaječarski teatar, a veliko interesovanje publike pokazuje da ni posle dva veka priča o odvažnoj Haljduk Veljkovoj ženi nije izbledela, budući i da je u njenim grudima kucalo hajdučko srce.

- Čučuk Stana se posle Veljkove pogibije udala za još jednog junaka, Jorgakisa, koji je imao veliku ulogu u stvaranju moderne Grčke. Otud i ovaj naziv monodrame, uostalom, Stana je i umrla u Atini - dodaje direktor teatra Vladimir Đuričić.

foto: NP "Zoran Radmilović"

 

Ipak, popularna monodrama nije jedini štih u rukavu zaječarskog pozorišta. Iza njih je uspešna pozorišna godina, pa i više od toga jer se mnoge manifestacije u gradu odvijaju pod okriljem te kuće.

- Ostvarili smo izuzetno bogatu sezonu. Naše pozorište u Zaječaru, najmanjem i jedinom gradu u Srbiji koji ima profesionalni teatar na istoku zemlje - od Beograda do Leskovca - za nekoliko sezona obeležiće osamdeset godina postojanja - kaže Đuričić. - Imamo profesionalni ansambl sa petnaestak glumaca, a svi su sa završenom akademijom. Svake godine postavimo bar sedam premijijera i posebno se ponosimo sa tri redovna pozorišna festivala: Međunarodni dečji festival održava se u proleće, početkom oktobra je Festival malih pozorišnih formi (ustanovljen pre šest godina), dok Dani Zorana Radmilovića traju više od tri decenije.

Ove godine Zaječarci su bili domaćini i "Joakima Vujića" koji je pre 59 godina i počeo u ovom gradu:

- Reč je o festivalu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije koji je osnovan u Zaječaru, kao i Zajednica. Ugostili smo ponovo "Joakima" posle četvrt veka, tako da se ove godine u našem malom gradu održavaju četiri pozorišna festivala. Kao ustanova brinemo i o "Gitarijadi", seoskim manifestacijama, Festivalu mladih pesnika, horu i folkloru. Nedavno smo, takođe, otvorili Pozorišni muzej i galeriju. Sinoć je, tako, u dvorištu Muzeja održano veče španske muzike pred prepunim gledalištem, nije imalo gde ni da se "diše". To nam je, uostalom, postalo treća scena. Uz matičnu, imamo još jednu u naselju Kotlujac sa malom salom koja raspolaže sa oko dvesta mesta, a sad smo im "pridružili" i letnju pozornicu.

I pored julskih vrućina, Zaječarci ne odustaju od kulturnih sadržaja namenjinih radoznaloj publici. Do kraja meseca održaće se kabare za kvintet i glumca "Druga strana filma" (koncert filmske muzike uz učešće glumca Aleksandra Lazića) na Romulijani, monodrama "Pupin - Istorija velikana" u izvođenju Fuada Tabučića biće u Pozorišnom muzeju (odnosno letnjoj sceni sa imenom njihovog nekadašnjeg glumca Nenada Ciganovića), na istom mestu biće još jedno izvođenje "Čučuk Stane", a 21. jula, povodom godišnjice smrti Zorana Radmilovića, planirano je emitovanje snimka predstave "Korešpodencija".

I u gradu i u selu "cvetaju"

TEATAR u Zaječaru osnovan je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava (odigrana 2. februara 1947. u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma), na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je "Žita cvetaju" Jurija Mokreva.

Od marta 2018. godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" u Zaječaru, čime je proširena delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i okolnim selima, kao što su Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika "Dani poezije", "Sabor frulaša" u Grljanu, "Hajduk Veljkovi dani" u Lenovcu, "Đurđevdanski sabor" u Gamzigradu, "Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine" u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija "Gamzigrad" u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija "Dete", Međunarodna izložba fotografija "Ekološka istina" u Zaječaru...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!