OBJAVLJEN STRIP ALBUM "IZBOR", 13. U POPULARNOM SERIJALU "VEKOVNICI" : Amazonke protiv predrasuda

Marina Mirković

25. 07. 2023. u 12:44

NOVI je, trinaesti album strip serijala "Vekovnici", po mnogo čemu osoben - najpre po temama sa kojima se ovoga puta uhvatio u koštac autor priče, scenarista Marko Stojanović, temama koje na prvu smeštamo u folder pod oznakom "ženske", a potom i po tome što je ovu priču crtežom ispripovedalo jedanaest autorki!

ОБЈАВЉЕН СТРИП АЛБУМ ИЗБОР, 13. У ПОПУЛАРНОМ СЕРИЈАЛУ ВЕКОВНИЦИ :  Амазонке против предрасуда

Andrada Baeš

Album nosi znakoviti naslov "Izbor", koji umnogome sažima suštinska pitanja kojima se ova pripovest bavi. A bez obzira na to što priča prati poslednju Amazonku, dakle ratnicu poteklu iz vrlo ženskog okruženja, njenu borbu sa sobom i mnogim smrtnima i besmrtnima u ipak tako muškom svetu.

- "Izbor" nas sve navodi da se zapitamo o sopstvenim (ne)mogućnostima izbora u ovom, našem, svetu današnjice, makar u teoriji uznapredovalom ka toliko žuđenoj ravnopravnosti žena.

Stojanović je "Izbor", priču koja prethodi onoj koju već duže od decenije i po pripoveda kroz "Vekovnike", o potrazi Aresove kćeri za pravdom ali i razrešenjem mnogih, ženskih dilema i nedoumica, mudro poverio ekskluzivno ženskoj ekipi crtačica. Osim što sama ta činjenica predstavlja (opet) ekskluzivitet na stripskoj sceni mnogo široj od naše, rezultirala je i celim spektrom crtačkih stilova, što je od početka zaštitni znak "Vekovnika". Jer svaka od njih jedanaest je, očekivano, ucrtala svoj žig i poetiku na poneku od tabli ove storije o bogovima, ljudima i, naravno - ženama, te trinaesti album "Vekovnika" tako pruža izuzetan uvid u strip-stvaralaštvo žena na ovim prostorima.

Upravo zbog ovog poslednjeg svojstva, ili ostvarenog cilja, trinaestog albuma, crteži i table koje ga čine postale su deo postavke "Vekovnice", izložene početkom jula meseca u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović" u Leskovcu. Fakat je da je voljeni, najdugovečniji naš strip serijal posle 15 godina postojanja obogaćen po mnogo čemu specifičnim albumom, uz učešće autorki iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Bugarske i Turske. Jedna od njegovih osobenosti je, kako uviđa istoričarka umetnosti mr Anica Tucakov pišući o ovom izdanju, "prisustvo isključivo ženskih autora na dominantno muškom terenu - u polju avanture, fantazije i istorije".

- Autorke stripa su učešćem u ovom projektu pozvane da preispitaju stereotipe koji prate prezentaciju većine ženskih karaktera, odnosno mehanizme kreiranja kulturnih i društvenih identiteta. Na taj način bile su u mogućnosti da se izbore za autentičan pogled na žene u jednom klasičnom žanru, a nova era dominacije žena-ratnica pružila im je mogućnost istraživanja koja su se kretala u okvirima samostalnih i hrabrih ličnosti - zapaža Tucakov.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)