TAJNE IZ PREDELA SNOVA: Dobri Stojanović predstavlja dela u Kragujevcu

M. Kralj

26. 09. 2023. u 15:58

PRATEĆI svoja umetnička ubeđenja, koja je zasnovao i na Aristotelovoj misli da sreća mora ležati u duhovnom zadovoljstvu, i da na nju možemo da se oslonimo samo onda kada izvire iz traganja i nalaženja istine, likovni veteran Dobri Stojanović, vredno, predano i dosledno stvara već duže od pola veka.

ТАЈНЕ ИЗ ПРЕДЕЛА СНОВА: Добри Стојановић представља дела у Крагујевцу

Foto Galerija Mostovi Balkana

Njegovi radovi upravo su se našli na izložbi u kragujevačkoj gradskoj galeriji "Mostovi Balkana", gde će moći da se pogledaju do 3. oktobra.

- Ne znam kako se desilo da sve ove decenije nikada nisam izlagao u Kragujevcu - kaže, za "Novosti", Stojanović, čija aktuelna izložba nosi naziv "Tajne nadrealnog".

I upravo je to nadrealno, nadnaravno, duboko uvreženo u njegovom nesvesnom biću, ono čemu je težio tokom čitave karijere. Još pre više od tri decenije, akademik Mića Popović (čiji vek obeležavamo ove godine), povodom izložbe u Kruševcu, 1991. godine, primetio je da Stojanovićevo delo "dodiruje Šagalove inspiracije", i dodao: "Ali, s druge strane, kod našeg slikara su neki realni pejzaži evolurali do metafizičkih predela i prostora, u kojima se ljudske figure ponašaju prema zakonima jedne nove prirodnosti, koju im dozvoljava umetnik, ukidajući granice između mogućeg i nemogućeg, stvarnog ili sanjanog spolja i iznura".

A o tome kako je prestao da kruži kao kiša oko Kragujevca, i šta je sve izneo pred tamošnju likovnu publiku, slikar, objašnjava:

Savremeni tradicionalista 

SVE što je Dobri uradio proizvod je dosledno negovanog umetničkog stava jednog do tančina izgrađenog i strpljivom praksom izbrušenog stvaralačkog postpupa - ističe veteran naše likovne kritike Nikola Kusovac. - Upravo vrlinama i likovnim odlikama koje proističu iz njegove sposobnosti, koje ga čine jednim od najupečatljivijih savremenih srpskih tradicionalista, moguće je razumeti i objasniti njegove nastupe širom Evrope, ali isto tako i sveta.

- Može se reći da je ovo svojevrsna retrospektiva. Galerija "Mostovi Balkana" je na veoma lepom mestu, u centru Kragujevca, i za nju sam napravio izbor od 16 ulja na platnu koja su nastajala u periodu od tri decenije, od 1989. do 2019. Kao i uvek, na platnima su neki moji snovi, emotivne predstave. Kritičari to označavaju kao nadrealizam.

Foto Galerija Mostovi Balkana

 

 

Za sledeću godinu, ovaj slikar rođen u Kalini kod Vlasotinaca, koji je svoj legat zaveštao muzeju u Vranju, a ime mu ušlo u Enciklopediju Britaniku (2005. godine), sprema se da izlaže u Modernoj galeriji u Valjevu. To mu, kaže, čini posebnu čast, jer ga je, još za života, predložio najslavniji Valjevac u likovnom svetu - Ljuba Popović.

- Sa Ljubom sam se sureo u Valjevu, upravo kada je on u svom gradu imao poslednju izložbu - priseća se sagovornik. Tada je sa nama bio i Milan Komnenić, kome je Ljuba objašnjavao kako u mojim delima postoji nešto što je vrlo blisko Mediali.

Svet mitskih bića

IZRAZITA umetnička ličnost, pravi mastor - zapisao je o Dobriju likovni kritičar iz Brisela, Alen Viraj. - Kompozicijom, linijom i bojom on je izgradio svoj svet nastanjen figurom i mitološkim bićima koje često satire sunce, taj izvor života.

Pored slikarstva Dobri Stojanović bavi se i crtežom, grafikom, tapiserijom, teorijom umetnosti, ali i mozaikom. I upravo je jedan motiv sa slike koja se nalazi na postavci u kragujevačkim "Mostovima Balkana", uradio i kao mozaik.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!