MOĆNE NITI FANTASTIKE: Bijenale u organizaciji Fondacije "Feniks Mihajlović" na Kolarcu već videlo 5.000 ljudi

M. Kralj

09. 10. 2023. u 18:03

SA ciljem da Srbija postane novi centar umetnosti fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma u regionu, ali i namerom da se očuva tradicija umetničke grupe Mediala, njene filozofske misli i estetski senzibilitet, Fondacija "Feniks Mihajlović", pokrenula je, kao organizator i pokrovitelj, Bijenale fantastike, čije drugo izdanje je u Kolarčevoj zadužbini, za minule tri nedelje videlo više od 5.000 ljudi.

МОЋНЕ НИТИ ФАНТАСТИКЕ: Бијенале у организацији Фондације Феникс Михајловић на Коларцу већ видело 5.000 људи

Foto Fodnacija "Feniks Mihajlović"

Na konkurs su ove godine poslata 343 dela, a žiri u kome su bili slikari Željko Đurović i Snežana Petrović, i istoričar umetnosti Oliver Tomić, za postavku je odabrao 25 slika. Njima su priključeni radovi četiri počasna izlagača. Dvoje domaćih - Petrovićeve, koja je član žirija i Vladimira Dunjića; i dvoje inostranih - Elizabete Varing Stambolion - Liba iz Pariza i Japanca Rokua Sasakija. Gran pri Bijenala pripao je Sergeju Aparinu, a nagrada za mlade "Perspektive" - Mariji Rakićević. Priznanje za životno delo dobio je veteran Mihailo Đoković Tikalo.

Foto Fodnacija "Feniks Mihajlović"

Snežana Petrović "Beg iz raja"

- Bijenale smo pokrenuli jer smo želeli da se na našoj sceni jasnije čuju glasovi kolekcionara, kritičara i umetnika, ali i da pokažemo da ne morate biti mnogo bogati da biste sebi priuštili sliku - otkriva za "Novosti" Mijat Mihajlović, koji sa ocem Mićom, vodi fondaciju koja je oživela ovu likovnu smotru. - To potvrđuje i činjenica da je već prodato 30 odsto postavke na Kolarcu.

Foto Fodnacija "Feniks Mihajlović"

Mijat Mihajlović

Kako objašnjava mlađi Mihajlović posetioce, ljubitelje fantastike, podstiču da podržavaju umetnost i tako što nagrađuju svakog hiljaditog, koji obiđe izložbu otvorenu do 15. oktobra. A umetnike, tako što na Bijenalu otkupljuju glavnu nagradu, i još nekoliko dela.

- Bila nam je želja da Bijenale ode i van granica Srbije, da poseti Beč ili Frankfurt, a imali smo kontakte i sa Budimpeštom, ali smo tu ideju odložili za nardenu smotru, dok će aktuelna posle Beograda, biti izložena, od 2. decembra do 15. januara, u Modernoj galeriji u Valjevu, koju je ostavio Ljuba Popović, a koja i sama promoviše fantastiku - nastavlja Mijat, koji ima i sestru i dvojicu braće, zaposlene u porodičnoj građevinskoj firmi "Grading" (zlatnom sponzoru Bijenala), ali se jedino on sa ocem upustio u avanturu kolekcionarstva umetničkih dela.

Foto Fodnacija "Feniks Mihajlović"

Sergej Aparin "Popodne"

U početku su, kako kaže, kupovali dela nastala između dva svetska rata, ali su se zahvaljujući očevom druženju sa slikarima Zoranom Ivanovićem i Željkom Đurovićem, okrenuli savremenicima:

- Shvatili smo da je kontakt sa živim autorima daleko uzbudljiviji, može da se prati kako neko delo nastaje, od prvog poteza četkice u nečijem ateljeu, a to otvara mogućnost i da od umetnika kupuješ najbolja i najvrednija dela. A onda smo se opredelili za fantastiku, koja širi maštu, a i najbliža nam je kao likovni izraz - zaključuje mlađi Mihajlović.

Foto Fodnacija "Feniks Mihajlović"

Mijajlo Đoković Tikalo "Destrukcija prizora"

U znaku mitske ptice

KADA je bio dečak Mijat Mihajlović je u Pariz, obišao Gran pale, gde je izlagala grupa "Libelule", što je bilo preudno da se veže za likovnu umetnost:

- Tema izložbe je bila feniks, a mene i oca je posebno privuklo jedno delo kružnog formata, pa smo je kasnije tu mitsku pticu, uključili i u ime fondacije - otrkriva sagovornik. - Našu kolekciju nikada nismo izlagali celu, ali planiramo da sledeće godine objavimo monografiju svih radova na papiru koje imamo, a za nekoliko godina i monografiju sa uljima na platnu, kojih je do sada između 200 i 250.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima