PREMIJERNA "PRASETINA": Novi naslov na repertoaru niškog Narodnog pozorišta

V.V.S.

29. 01. 2024. u 13:31

KOMAD Aleksandre Jovanović "Prasetina na 178 načina" sutra (30.januara) premijerno će biti izveden na sceni Narodnog pozorišta Niš, u režiji Sonje Petrović.

ПРЕМИЈЕРНА ПРАСЕТИНА: Нови наслов на репертоару нишког Народног позоришта

foto N.Milosavljević

- U hrpi senzacionalističkih izveštavanja o seksualnom nasilju, često nailazimo na epitete poput "monstrum", "divljak", "čudovište" i "bolesnici koji iskaču iz mračnih prolaza", što rezultira podmuklim odvajanjem samog čoveka od čina - kaže autorka Aleksandra Jovanović. - Silovatelj je mrak, aždaja, minotaur što vreba u lavirintu, skoro uvek bez lica i obličija (osim falusnog), a i kada mu se dodeli lik, on mora biti takav da se ljudi ne prepoznaju u njemu. Prepoznavanje je užasnije od samog zločina. I dok neki lupaju glavama pitanjem ko su ti bolesni ljudi, na scenu izlazi Žuti.

A Žuti je, objašnjava spisateljica, ranjivi dečak, zaljubljeni, uplašeni, koji bežeći od oca postaje isti on...

Igraju Milica Filić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Andrija Mitić i Stefan Mladenović. Kostim i scenografija potpisuje Irina Somborac, scenski pokret i koreografijau Jovana Rakić, a muziku je komponovao Nenad Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)