NAKLON VEČNOM DEČAKU POEZIJE : U Novom Sadu obeležen dan rođenja Miroslava Antića (FOTO)

J. SIMIĆ

14. 03. 2024. u 15:28

NA dan kada je u Mokrinu pre 92 godine rođen Miroslav Antić, danas je u Gradskoj kući, u okviru 17. manifestacije „Antićevi dani,“ priznanje s Mikinim imenom uručeno pesniku Selimiru Raduloviću za knjigu pesama „Zapis na stubu, Jerusalimskom“ u ediciji Lagune.

НАКЛОН  ВЕЧНОМ  ДЕЧАКУ ПОЕЗИЈЕ : У Новом Саду обележен дан рођења Мирослава Антића (ФОТО)

Foto: Grad NS

Zahvalivši organizatorima manifestacije novosadskom Kulturnom centru i Gradu Novom Sadu, te žiriju (Miroslav Aleksić, Sunčica Radulović Torbica i Mirjana Gardinovački), Radulović je rekao da se „dogodio jednom na zemlji Mika Antić, živo čudo, u čuđenju, čovečina,kiša zlatonosna, filosof i bećar,gospon Mika iz Garavih sokaka“.

- Nežnim glasom večitog dečaka smestio je svu ljubav ,zamaljsku, u Plavi čuperak koji,kako je rekao Raša Popov,nastavlja da mangupski leprša nad čelom hiljada mladih ljudi.Slaveći danas Antića,mi slavimo pesnike koji ne pristaju da budu varvarski ostaci u vreme novih komunikaciono - informacionih tehnologija,već su istinska opomena savremenom čoveku da je kuću okrenuo naopako.- rekao je laureat.

Foto: Grad NS

Gradonačelnik Milan Đurić,koji je zajedno sa predsednicom Skupštine Grada Jelenom Marinković Radomirović uručio je Raduloviću nagradu, istakao je ponos povodom ove manifestacije koja će naredne godine postati „punoletna“ i naglasio da je Novi Sad ponosan na Miku koji je svojim stihovima utisnuo svoj trajni pečat u duše svih ljudi.

Direktor KCNS Bojan Panaotović preporučio je svim generacijama da pročitaju nagrađenu Radulovićevu knjigu jer,kako je, posle nje neće ostati isti – neki ateisti okrenuće se bogoljublju, nekoliki vernici shvatiće da nisu dovoljno istrajni u svojim molitvama a mnogi će poželeti da se u veri utvrde .

Foto: Grad NS

Uoči ove svečanosti, delegacija Grada Novog Sada - Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu i Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS položili su   cveće na Mikin  grob.

Foto: Grad NS

 

Ispred  pesnikove  biste u novosadskom Dunavskom parku, cveće je  položila predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

Foto: Grad NS

 Učenici  OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, a učenici Gimnazije „Isidora Sekulić“iz Novog Sada recitovali nekoliko pesama iz Antićevog bogatog stvaralaštva.Manifestacija „Antićevi dani“ koja je počela 11.marta a trajaće do ponedeljka,18.ovog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima