U SMEDEREVU OBELEŽEN SVETSKI DAN POZORIŠTA: Pročitana je tradicionalna poruka i odigrana predstava „SUZE SU O.K.“ (FOTO)

N. Živanović

28. 03. 2024. u 08:40

U prepunoj velikoj dvorani smederevskog Centra za kulturu, povodom Svetskog dana pozorišta, tradicionalnu poruku norveškog književnika Juna Fosea, pod naslovom „Umetnost je mir“ publici je pročitao Milan Caci Mihailović, nakon čega je odigrana predstava „Suze su O.K.“

У СМЕДЕРЕВУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА: Прочитана је традиционална порука и одиграна представа „СУЗЕ СУ О.К.“ (ФОТО)

Foto: N. Živanović

Svetski dan pozorišta obeležava se duže od šest decenija, tačnije u junu 1961. godine u Beču, na devetom kongresu Međunarodnog pozorišnog instituta, tadašnji predsednik Arvi Kivima iz Finske predložio je da se kao Svetski dan pozorišta slavi dan kada je najavljeno otvaranje Teatra nacija u Parizu, 27. Marta naredne godine.

Foto: N. Živanović

Tekst potpisa

Na ovaj dan, čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne manifestacije, na kojima se čita tradicionalna poruka koju uvek piše neka pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Ljubitelji pozorišne umetnosti u Smederevu imali su čast da budu deo ovog značajnog kulturnog obeležavanja i, čuju reči poruke prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koje je pre predstave pročitao glumac Milan Caci Mihailović.

Foto: N. Živanović

Nakon ovog uvodnog dela, odigrana je predstava „Suze su O.K.“, po tekstu Mirjane Bobić-Mojsilović,  u kojoj su na sceni briljirali, Tanja Bošković, Rade Marjanović, Petar Mihailović i Milan- Caci Mihailović. Režiju je potpisao Milan Karadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!