O STAROM KALENDARU JEDNE LJUBAVI: Francuski pisac Andrej Makin gost Matice srpske

J. S.

09. 05. 2024. u 10:20

PISAC svetskog ugleda, i francuski akademik Andrej Makin večeras (18.00) biće gost Matice srpske u Novom Sadu u okviru manifestacije "Molijerovi dani" u organizaciji Francuskog instituta

О СТАРОМ КАЛЕНДАРУ ЈЕДНЕ ЉУБАВИ: Француски писац Андреј Макин гост Матице српске

Foto N.Karlić

    Sa  Makinom će povodom romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ u Svečanoj sali Matice srpske razgovarati Prof.dr Dragan Stanić, Matičin predsednik i Velimir Mladenović, moderator.

 Poetičan naslov ovog novog Makinovog romana označava istorijski trenutak u Rusiji kada se, prema Lenjinovom dekretu iz 1918. godine, sa Julijanskog prešlo na Gregorijanski kalendar .Ova metafora o minulom vremenu carevine koja je pala u ruke „graditelja svetle budućnosti“ pripoveda o životu i ljubavima Valdasa Batajeva u vrtlogu istorijskih previranja.

Makin je jedan je od najprevođenijih savremenih francuskih pisaca. Rođen je 1957. u Divnogorsku, u Sibiru, a obrazovan je u duhu francuskog jezika i kulture, budući da mu je baka Francuskinja.

Doktorat o savremenoj francuskoj književnosti odbranio je na Moskovskom univerzitetu. Krajem osamdesetih godina nastanio se u Francuskoj. Predavao je nekoliko godina ruski jezik i književnost.  Doktorirao je i na Univerzitetu u Parizu.

Prvi veliki uspeh postigao je romanom „Francusko zaveštanje“, koji je 1995. godine dobio najprestižnije francuske književne nagrade – Gonkur, Gonkur gimnazijalaca Francuske i Medisi.Većina njegovih romana prevedena je sa francuskog na srpski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)