KROZ ŽIVOT PLOVIO PUNIM JEDRIMA: pre 125 godina rodio se Hemfri Bogart, jedan od najznačajnijih glumaca zkatne ere Holivuda

M.Kralj

27. 05. 2024. u 16:16

MNOGE su zvezde blesnule filmskim nebom, ali je samo jedan - Hemfri Bogart.

КРОЗ ЖИВОТ ПЛОВИО ПУНИМ ЈЕДРИМА: пре 125 година родио се Хемфри Богарт, један од најзначајнијих глумаца зкатне ере Холивуда

Foto: Profimedia

I sve što je obeležilo zemaljske dane i celuloidni trag jednog od najznačajnijih glumaca zlatnog doba Holivuda, na svet došlog pre 125 godina, postalo je deo legende: od prozuklog glasa koji izgovara neke od najslavijih rečenica sa velikog platna, preko cigarete koju nehajno drži u uglu usana, viskija i pijanki, stotina zavedenih žena, četiri braka, tri razvoda, pa do trenč mantila i Borselino šešira, koji nikome nisu stajali kao njemu...

Ali, kao i u velikim iluzijama, u koje je ugradio sebe, i u njegovoj profesionalnoj, a i ličnoj biografiji, ništa nije bilo pravolinijski, niti onako kako je to na prvi pogled izgledalo. Rodio se sa "srebrnom kašikom" u ustima, u dobrostojećoj porodici, sa adresom na gornjoj zapadnoj strani Menhetna. Imao je dve mlađe sestre, a leta su prvodili na imanju od 56 jutara zemlje na jezeru Kanandejgva. Pohađao je skupe privatne škole i uprkos roditeljskim ambicijama da upiše neki od uglednih univerziteta, poput Jejla, akademska dostignuća su mu bila ispod proseka. Čak nije uspeo da završi srednju školu. U proleće 1918. pred sam kraj Prvog svetskog rata, priključio se ratnoj mornarici, gde je godinu dana bio na brodu "Levijatan", koji je američke vojnike prevozio u Evropu, a posle primirja, nazad kući.

Otpušten je kao uzoran pomorac, a nakon što je neuspešno pokušao da prodaje obveznice, iako povučen, tih, introvertan, svoju sreću potražio je pod brodvejskim reflektorima. Prva uloga koju je dobio i to zahvaljujući vezama prijatelja iz detinjstva, bila je - japanski batler. Tek posle više od decenije stigla je ona prva, kojom je skrenuo pažnju na sebe, i to u melodrami "Okamenjena šuma", gde mu je partner bio Lesli Hauard (svetsku slavu će potom steći kao Ešli u "Prohujalo sa vihorom"). Holivudski studio "Vorner braders" koji je otkupio filmska prava na ovaj komad Roberta Šervuda, Bogartovu ulogu namenio je bio Edvardu G. Robinsonu. Ali ih je Hauard (uz Bet Dejvis zvezda budućeg filma) ucenio: "Nema Bogarta, nema ugovora". Hauard je tokom Drugog svetskog rata stradao u avionskoj nesreći, a u znak sećanja na ovog odanog prijatelja Hemfri je svojoj ćerki dao ime Lesli.

Pakao u trećem braku

TREĆI brak sa glumicom Mejom Meto, posle kratkog vremena slepe zaljubljenosti, pretvorio se u pakao. Pili su zajedno, a njihovi sukobi su se završavali fizičkim obračunima. Jednom ga je čak ubola viljuškom. Mejo je bila izuzeto ljubomorna i sumnjičila ga je da ima ljubavne veze sa svojim filmskim partnerkama. Zbog sumnje da je vara, jednom je čak unajmila privatnog detektiva. Legenda kaže da je jednom, kada se napio, kako je saznao da ga prate, otišao do prve telefonske govornice i nazvao agenciju koju je angažovala njegova žena i rekao detektivu gde je, i da dođe da ga proveri. Kada se detektiv pojavio tražio je od njega da ga tako pijanog doveze do kuće.

Vrata Holivuda su mu se otškrinula, ali ni tim putem nije išao glatko. Tražili su mu da prihvati umetničko ime, čemu se odupreo. Od 75 filmova koliko je ukupno snimio, u prvih šest godina u fabrici snova, u čak 34 ostvarenja, igrao je - gangstere. Znao je da se našali kako je u tim ulogama završavao na električnoj stolici, bio upucan, ili obešen. I u filmovima B produkcije, stvorio je, kako je kasnije kritika zabeležila, specifičan tip junaka - ciničnog stoika, šarmantnog, a ranjivog, ponosnog usamljenika, sa dozom samoironije. Takav je i Sem Spejd, detektiv iz njegovog prvog remek-dela - "Malteški soko", koga je režirao njegov veliki prijatelj, i partner u piću, Džon Hjuston. I ova uloga, kao mnoge koje je u tom periodu dobijao, prvo je bila namenjena Džordžu Raftu, ali on odbio. Bogartu je to bila velika prekretnica, jer je već sledeće godine snimio "Kazablanku", prema mnogim anketama najznačajniji film 20. veka, koji mu je doneo prvu nominaciju za Oskara.

Osnivač "Pacovske družine"

ORIGINALNU "Pacovsku družinu", osnovao je upravo Bogart, u proleće 1955. posle jednog ludog provoda u Las Vegasu, sa Frenkom Sinatrom, Majkom i Glorijom Romanof, Endži Dikinson... Lorin Bekol sačekala ih je rečima: "Izgledate kao neka prokleta pacovska družina". Restoran "Romanof" na Beverli hilsu postao im je sedište. Sinatra je proglašen liderom družine, Bogart direktorom za odnose sa javnošću, Sid Luft, za v. d. menadžera kaveza. Na pitanje novinara u čemu je uloga družine, odgovarali su: "da piju mnogo burbona i ostaju do kasno u noć". Ipak, družina pod Bogartovim vođstvom, bila je daleko "civilizovanija" nego kasnije pod Sinatrinim. Ostalo je zabeleženo i da je Hemfriju polazilo za rukom da Frenku ukaže kako ima nezreo odnos prema ženama.

Velika, romantična ljubav, koja se u "Kazablanki" završava nesrećno, dve godine kasnije, zadesiće ga sa devetnaestogodišnjom Lorin Bekol, na snimanju filma prema romanu Ernesta Hemingveja "Imati i nemati", ali sa srećnim krajem, mada je sve ukazivalo suprotno. Na njegove telefonske pozive u tri noću, kako je Bekolova kasnije svedočila, burno je reagovala njena majka, upozoravajući je da je Bogart u trećem braku, kao i da ima reputaciju pijanca nezgodne naravi. I reditelj filma Hauard Hoks protivio se njihovoj vezi, jer se i njemu dopala lepotica svetlih očiju i dubokog glasa.

Snažnu privlačnost ništa nije moglo da osujeti, a vidljiva je i danas u zajedničkim kadrovima koje su tada snimili. Posebno u sekvenci kada ga ona pita: "Umeš li da zviždiš, Stiv? Lako je, samo skupiš usne i duneš!" Ta scena je toliko bila simbolična za njegovu ljubav da je Bogart sahranjen sa zviždaljkom. Godine koje su proveli zajedno, bile su najsrećnije u njegovom životu. Ona se posvetila porodičnom životu, negovala njihovo dvoje dece, što je, kako je govorila, njemu posebno značilo. Jer, njegovi prethodni brakovi, takođe sa glumicama, prema tvrdnji Bekolove, propadali su, jer je on imao očekivanja da se žene odreknu karijere, što se nije dešavalo.

Bogijev put

25. decembar 1899. rođen na Menhetnu, u porodici uglednog hirurga Belmonta Bogarta i njegove supruge Mod, poznate umetnice, ilustratorke dečijih knjiga. Na rođenju dobio ime Hemfri Deforest.

1922. započeo karijeru na Brodveju, gde je u nardenih sedam godina odrigrao 17 uloga. Iste godine stupio u prvi brak sa glumicom Helen Manken.

1927. se prvi put razveo.

1928. se oženio sa glumicom Meri Filips.

1929. se pojavljuje se u prvom filmu "Razigrani grad".

1930. snima komediju u režiji Džona Forda "Uzvodno", sa Spenserom Trejsijem, koji mu daje čuveni nadimak Bogi.

1935. posle sporedne uloge u "Okamenjenoj šumi" na Brodveju, primećuje ga holivudski studio Vorner bros. koji otkupljuje prava za istoimeni film, snimljen nardne godine.

1937. se razvodi od druge supruge.

1938. ponovo se ženi glumicom- Mejom Meto.

1941. snima "Visoku Sijeru" i postaje prijatelj sa scenarisom filma Džonom Hjustonom. Snimaju zajedno "Malteškog sokola".

1942. nastaje "Kazablanka".

1944. na snimanju filma "Imati i nemati" upoznaje Lorin Bekol, njoj je 19, njemu 44.

1945. razvodi se treći put i venčava se sa Bekolovom.

1948. igra u Hjustonovom "Blagu Sijera Madre".

1949. dobija sina Stivena.

1951. osvaja jedinog Oskara za "Afričku kraljicu".

1952. dobija ćerku Lesli.

1954. igra u "Sabrini" sa Odri Hepbern i u "Bosonogoj kontesi" sa Avaom Gardner.

1956. dijagnostifikovan mu je karcinom jednjaka.

14. januara 1957. umire, samo 20 dana posle 57. rođendana.

Ta posednja decenija života donela mu je i punu profesionalnu afirmaciju. U Hjustonovom "Blagu Sijera madre" odigrao je, prema mišljenjima mnogih kritičara, ulogu svoja života, dok mu je "Afrička kraljica", koji je snimio sa istim rediteljem, donela prvog Oskara. Verovatno su reči njegove partnerke iz ovog filma i velike prijateljice, Ketrin Hepbern, kojim se od njega oprostila kada je prerano otišao, sa svega 57 godina, najbolje objasnile zašto je ova filmska legenda, baš kao i umetnost kojom se bavio, bila veća od života:

- Hodao je sredinom puta, bez možda, da ili ne. Voleo je da pije, pio je, voleo je da jedri na brodu, jedrio je na brodu. Bio je glumac. Bio je srećan i ponosan što je glumac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)