BATINI PARISKI DANI: Dela akademija Milorada Mihailovića (1923-2011) u Nišu

M.A.K.

29. 05. 2024. u 19:51

NEKA od najznačajnijih dela Milorada Bate Mihailovića (1923-2011) nastala na samom početku njegovog života i rada u Parizu, naći će se na postaci koja će se naći na postavci u Paviljonu u Tvrđavi, Galerije savreme likovne umetnosti Niš, od 30. maja u 20 časova.

БАТИНИ ПАРИСКИ ДАНИ: Дела академија Милорада Михаиловића (1923-2011) у Нишу

Foto galerija Rima

Izložbu "Prva pariska decenija" Galerija SLU organizovala je u saradnji sa Galerijom RIMA i Fondacijom Milorada Bate Mihailovića.

Upravo je taj segment slikarevog opusa razvijen po odlasku u Pariz 1952. bio presudan za formiranje njegovog autentičnog izraza i rukopisa, koji su mu doneli najveće međunarodno priznanje. Publika u Nišu će biti u prilici da po prvi put vidi i novootkrvene radove nastale tih godina u Francuskoj.

- Prethodne godine proslavljen je veliki jubilej - stogodišnjica rođenja ovog našeg slikara i akademika, a tim povodom, Galerija RIMA je u saradnji sa Galerijom SANU priredila izložbu koja je u prvi plan iznela upravo ovaj segment Mihailovićevog opusa - ističe Sofija Milenković, kustos RIME. - Mihailovićevom ekspresivnom slikarskom temperamentu je u Parizu više pogodovao slobodniji lirski izraz. Prve samostalne izložbe organizovao je već 1953. u galeriji Marseille i knjižari Paul Morihien, a zapaženi nastupi doveli su ga do poznanstva i saradnje sa uglednim galeristom Rudijem Augustinčićem i galerijom Rive Gauche, gde prvi put izlaže sa poljskim umetnikom Marjanom 1957. godine, a potom 1959. sa holandskim slikarom Bramom Bogartom. Presudna za Mihailovićevo pozicioniranje na tamošnjoj umetničkoj sceni bila je saradnja sa Žanom Polakom, vlasnikom prestižne galeriju Ariel, u kojoj Mihailović samostalno izlaže od 1960. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)