SREDNJOVEKOVNI RUKOPISI VRAĆENI U SRBIJU: Na aukciji u Londonu naša zemlja kupila dva važna dela (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 06. 2024. u 11:01

REPUBLIKA Srbija kupila je na današnjoj aukciji u Londonu dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa: „Srpski oktoih“ i „Žitije Varlama i Joasafa“, čime će biti obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije.

СРЕДЊОВЕКОВНИ РУКОПИСИ ВРАЋЕНИ У СРБИЈУ: На аукцији у Лондону наша земља купила два важна дела (ФОТО)

Foto: Ministarstvo kulture

Uz podršku Ministarstva kulture, dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. veka i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće „Christieʼs“, a u ime naše zemlje srednjovekovne rukopise kupila je Ambasada u Velikoj Britaniji.

Jedan od kupljenih rukopisa je Srpski oktoih (fragment, prva polovina XIV veka, pergament). Prema proceni engleskog slaviste Ralfa Kleminsona, potiče iz XIV veka, ali se može reći da pismo pripada njegovoj prvoj polovini ili čak kraju XIII veka. Reč je o objedinjenim odlomcima iz različitih delova Oktoiha paraklitika, a pisani su srpskoslovenskim jezikom, raškim pravopisom, sitnim knjižnim pismom. Značaj ovog rukupisa je nemerljiv imajući u vidu da je sačuvano tek nekoliko srpskih oktoiha na pergamentu, a nijedan celovit.

Foto: Ministarstvo kulture

Drugi danas kupljen rukopis – Žitije Varlama i Joasafa (početak XV veka, papir) takođe nije potpun, a vreme njegovog nastanka je određeno filigranološkom analizom. Prvi deo teksta čini Žitije Varlama i Joasafa, omiljeno štivo kako u dvorskoj, tj. vlasteoskoj, tako i u monaškoj sredini, između ostalog, zbog toga što je paralela pronalažena u životu Sv. Simeona i Sv. Save. Drugu tekstualnu celinu čine slova, pohvale i izvodi iz žitija na veće praznike prema kalendarskom poretku, a jezik je srpskoslovenski, pravopis izmenjeni raški.

Današnjom kupovinom dragocenih srednjovekovnih rukopisa, Ministarstvo kulture i Republika Srbija su potvrdili strateško opredeljenje za brigu o kulturnom nasleđu i nastojanje da se u zemlju vrate pokretna kulturna dobra od velikog kulturnog, istorijskog i nacionalnog značaja.

Foto: Ministarstvo kulture

- Zadovoljstvo mi je što mogu da obavestim našu javnost da je danas Ministarstvo kulture preko naše Ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu u Londonu, uspelo kod aukcijske kuće „Christie’s“ da otkupi dve izuzetno dragocene i vredne srpske knjige - rekao je ministar kulture Nikola Selaković i dodao da je cena po kojoj su, za sada bez poreza, otkupljene 57.000 funti, odnosno oko 5,8 miliona dinara.

- Ovo je izuzetno važna i velika vest za našu kulturnu baštinu, koja je silom prilika i istorijskih okolnosti rasuta po čitavom svetu, ali Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kada god budemo u prilici – radićemo na tome da naše kulturno blago rasuto širom sveta vraćamo u otadžbinu - istakao je Selaković i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je dao podršku Ministarstvu kulture, kao i Vladi i predsedniku Vlade Milošu Vučeviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!