PREMIJERNA "MUŠICA": Rucanteov komad posle četiri decenije ponovo u Kapetan Mišinom zdanju

V.V.S.

30. 07. 2024. u 14:30

NA sceni Teatrijuma u kapetan Mišinom zdanju, u pertak 2.avgusta, biće premijerno izvedena predstava "Mušica" u režiji Radeta Josipovića.

ПРЕМИЈЕРНА МУШИЦА: Руцантеов комад после четири деценије поново у Капетан Мишином здању

foto A. Andrejević

Mladi umetnici nude novo tumačenje komada nastalog u 16. veku, zadržavajući ključne elemente kao što su fizički humor, lascivnost i tipski likovi, a u podeli su Luka Potparić, Marko Čupić, Jovan Jevtić, Aleksandra Maraš i Nikola Štrbac.

U "Mušici" su prikazani tipični likovi renesansne komedije - neverna žena, naivni muž, lopov-prevarant i korumpirani policajac. Svi su lasicivni, sebični i njihov humor potiče od njihove fizičke pojave. Kroz jedan brak priča se priča o svim tim likovima i njihovoj želji da se izvuku iz svoje bede. Međutim, ovi tipski likovi prevazilaze svoje tipske maske. Iako su infantilni i često nesvesni svojih mana, mi ipak nalazimo prostora da ih vidimo kao ljudska bića. Ljudska bića koja su u isto vreme i žrtve nesreće a i njeni tvorci. Priča se dešava na ulicama Padove u dobu ekonomskog uspona, ali je sam prostor pojednostavljen i nerealan, i zadržava samo ključne elemente ulice. Tako ta ulica postaje ključni deo žive i šarene slike koja zapravo prikazuje ljude u begu od realnosti.

Adaptaciju teksta potpisuju Mina Ćirić i Lea Petrov. Kostim je dizajnirala Nastasja Alja Daničić, dok su kostim izradile krojačice Slađana Adžić i Miroslava Cvetković. Scenografiju je uradila Jana Lazarov, kompozitor je Mitar Karadeglić, a dizajner zvuka i svetla je Milan Bogdanović.

Inače, ovaj Rucanteov komad u režiji Petra Zeca obeležio je rad Pozorišta Dvorišta u Kapetan Mišinom zdanju osamdesetih godina prošlog veka. U Podeli te "Mušice" bili su Lazar Ristovski, Neda Arnerić, Ivica Klemenc i Goran Bukilić (u alternaciji sa Vladanom Gajovićem), jednim od osnivača Teatrijuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića