KLASIKA U MOKROJ GORI: Muzički "Kustendorf" počinje večeras

Никола Јанковић
Nikola Janković

31. 08. 2024. u 10:42

Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik", počinje večeras (21.00) u Mokroj Gori, nastupom pijanistkinje Zarine Šimanskaje i mecosoprana Zinaide Carenko.

КЛАСИКА У МОКРОЈ ГОРИ: Музички Кустендорф почиње вечерас

N. Janković

Četvorodnevni spektakl klasičara, u neobičnom ambijentu za ovu vrstu nastupa okuplja studente, dok su večernji časovi rezervisani za  koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika.

Sama svečanost otvaranja festivala uvek je iznenađenje za posetice, tako će biti i ovaj put, zna se tek da će se uoči muzičkog dela programa, u 21 čas, učesnicima i publici u koncertnoj i filmskoj dvorani „Prokleta avlija“ obratiti osnivač festivala Emir Kusturica i Aleksandra Dibalj, načelnik departmana za komunikacije kompanije „Gasprom njeft". Uslediće pomenuti nastupi, dragoceni umetnički događaji, preseljeni na jugoistočne obronke Tare, iz najvećih svetskih koncertnih dvorana.

Tokom dana, uoči večernjih koncerata, u Drvengradu će se odvijati takmičarski program, u kome će se naći 36 mladih muzičara iz Srbije, Rusije i Belorusije. Ovaj deo programa počinje u nedelju, a na kraju festivala najuspešnijima će biti dodeljena priznanja „Zlatna matrijoška". O nagradama će odlučiivati međunarodni žiri koji čine dirigent Mihail Golikov, naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović.

Od jutarnjih do kasnih večernjih časova, Mećavnik će biti ispunjen muzikom.: učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola „Mokranjac" i „Vatroslav Lisinski" iz Beograda, pokazaće svoje talente na otvorenoj sceni. Biće održana i dva koncertna predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. Muzičku prezentaciju pod nazivom „Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića", održaće mr Nataša Špaček iz MŠ "Mokranjac", uz nastupe meco soprana dr Tanje Obrenović i učenika Jane Novaković i Lucije Grgurević. Kroz koncertno predavanje „Mala priča Ante Grgina" publiku će voditi Mirjana Rastović, muzička urednica RT Vojvodina uz nastupe flautiskinje Aleksandre Horvat i pijaniste Saše Svijića, profesore muzičke škole „Isidor Bajić" u Novom Sadu.

Prvi put na „Kustendorfu“, biće izvedena i dva muzičko - scenska dela. Druge večeri, 1. septembra, biće izvedena komična opera „Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković. Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića u saradnji sa DK Studentski grad. Posetioci festivala treće festivalske večeri uživaće u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisija, pijaniste Bogdana Dugalića i gitariste Uroša Jaćevića, uz ansambl „Stanislav Binički".

Na zatvaranju festivala, biće izveden jedinstveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera „Šum šume preko polja". Pored muzike, Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom orkestra i ženskog hora ansambla “Stanislav Binički”, kojim diriguje Sedlar.

Tokom festivala, 1.09. biće otvorena nova galerija pod nazivom „Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

ŠIMANSKAJA I CARENKO: Sanktpeterburgška škola

Pijanistkinja Zarina Šimanskaja dobitnica je brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac je titule umetnice Moskovske filharmonije. Zarina je završila osnovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu „N. A. Rimski Korsakov" u Sankt Peterburgu i master na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu. Nastupala je na scenama najeminentnijih dvorana u Rusiji, Evropi i Aziji. Šimanskaja će na festivalu Kustendorfu izvesti dela Debisija, Ravela i Stravinskog.

Mecosopran Zinaida Carenko solistkinja je čuvenog Marijinski teatra. Kao i Šimanskaja, Carenko je završila je Državni konzervatorijum „N. A. Rimski — Korsakov", u klasi Olge Kondine i dobitnica je brojnih priznanja među kojima su gran - pri, prva nagrada i zlatna medalja na 17. Međunarodnom konkursu „P. I. Čajkovski". Carenko će izvesti dela Čajkovskog, Rimski Korsakova i Kamij Sen – Sansa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?