ZAVRŠEN KUSTENDORF: Trijumf besmrtnosti kroz umetnost

Никола Јанковић
Nikola Janković

03. 09. 2024. u 22:22

Svečanošću i dodelom nagrada na Trgu Nikole Tesle, ispred Crkve Svetog Save u Mećavniku, u Mokroj Gori, završen je 11. Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik".

ЗАВРШЕН КУСТЕНДОРФ: Тријумф бесмртности кроз уметност

N. Janković

Prvu nagradu osvojio je mladi violinista Matija Spasojević, sa fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Pijanista Sergej Paženov, sa Muzičke akademije u Omsku osvojio je drugu nagradu. Treća nagrada pripala je saksofonisti Dimitriju Šuvalovu, sa Beloruske muzičke akademije u Minsku. Specijalnu „Zlatnu matrijošku“ dobila je klasa harmonikaša sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Niša, u kojoj su Marija Ratkov, Petar Bešović i Nemanja Čamagić.

Nagrade najboljim mladim muzičarima koji su u Mokru Goru došli iz Rusije, Belorusije i Srbije, uručio je stručni žiri: dirigent Mihail Golikov, naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović. U takmičarskom programu učestvovalo je 36 mladih muzičara iz Srbije, Rusije i Belorusije.

- Poslednji roman ruskog pisca Vodolaskina, dao je jednu sliku sovijetske Rusije, gde junak Čagin sve pamti i ništa ne može da zaboravi. Njega životni zaplet uvodi u dramu, u kojoj gubi ljubav svog života jer ga angažuju kao špijuna. Najpametnija rečenica u tom romanu glasi: životna ideja je uvek jača kada je u pitanju fikcija, mnogo je snažnija od realnosti. Ona artikuliše i život pobednika i onih koji će pobediti idući put. Ne bih vas više zadržavao! - rekao je domaćin mladim muzičarima i osnivač festivala Emir Kusturica – Nastavite da se bavite ovom umetnošću, jer je od svih ona možda najuzvišenija.

Nakon dodele priznanja usledilo je izvođenje dramske operete, reč je projekat kompozitora Aleksandra Sedlara - „Šum šume preko polja", a koja govori o strahovitim događajima u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.. Pored muzike, Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom orkestra i ženskog hora ansambla “Stanislav Binički”, kojim diriguje Sedlar.

Tokom četiri dana, Mokra Gora bila je, jutarnjih do kasnih večernjih časova, ispunjena muzikom. Učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola „Mokranjac" i „Vatroslav Lisinski" iz Beograda, pokazali su svoje talente na otvorenoj sceni. Održana su dva koncertna predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. Uz pomenutu, izvedena je i komična opereta „Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković. Publika je uživala u virtuoznim izvođenjima mladih umetnika, violiniste srpskog porekla Luke Faulisija, pijaniste Bogdana Dugalića i gitariste Uroša Jaćevića. Galerija „Đuzepe Rotuno", otvorena je izložbom fotografija Janka Kusturice. U „Prokletoj avliji“, publika je uživala u vrhunskim nastupima pijanistkinje Zarine Šimanskaje i mecosoprana Zinaide Carenko…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!